Απίστευτα σκάνδαλα! Δήλωναν νεκροταφεία ως χωράφια

Απίστευτα σκάνδαλα από επίορκους υπαλλήλους έχουν ζημιώσει τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ. Ένα ακόμη τεράστιο σκάνδαλο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Παρασκευή» με 24.000 αγρότες και κτηνοτρόφους να δηλώνουν νεκροταφεία, πλατείες, ακόμη και αυτοκινητοδρόμους ως... χωράφια.

Οι δηλώσεις γίνονταν από τους κουτοπόνηρους νεοέλληνες μέχρι και πέρυσι μέσω του ΟΣΔΕ και σύμφωνα με αυτές, καλλιεργούνταν ανύπαρκτες εκτάσεις ακόμα και σε δημόσιους δρόμους όπως η Εγνατία οδός, σε νεκροταφεία, σχολεία, ακόμη και... γήπεδα. Ο σκοπός; Φυσικά να εισπραχθούν με τον τρόπο αυτό επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων), καθώς οι «εκτάσεις» είχαν κριθεί επιλέξιμες (δηλαδή για την καταβολή επιδοτήσεων).

Τα πράγματα όμως άλλαξαν και, χάρις στη χρησιμοποίηση του δορυφόρου για την ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων, χιλιάδες αγρότες πιάστηκαν στο δόκανο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα αποκαλύπτει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκευή», που αναφέρει μάλιστα ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι στο κόλπο της παράνομης εμφάνισης ανύπαρκτων αγροτεμαχίων έχει εμπλακεί περίπου το 2%-3% των 800.000 αγροτών της χώρας, δηλαδή περίπου 16.000 με 24.000 αγρότες.

Μάλιστα, αρκετοί αγρότες για να γεμίσουν ανέξοδα τις τσέπες τους με κοινοτικό χρήμα δήλωναν πολύ περισσότερα στρέμματα απ’ ό,τι πραγματικά διάθεταν. Έτσι, έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει αναλάβει, μετά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιδοτούνται μόνο τα υπαρκτά στρέμματα. Βλέπετε, με βάση τις δηλώσεις, η χώρα μας σε καλλιεργήσιμη έκταση ξεπερνά κατά πολύ τα 32–35 εκατ. στρέμματα, και έτσι εμφανίζεται να διαθέτει μια σχεδόν ακόμη Κρήτη, δηλαδή επιπλέον ένα εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργήσιμη έκταση με σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά και ελαιόδενδρα.

Μόνο στη Σκούρτα Βοιωτίας δεκάδες βαμβακοπαραγωγοί εμφανίζονταν να καλλιεργούν εκτάσεις με βαμβάκι σε ένα ολόκληρο βουνό με δένδρα και θάμνους εισπράττοντας επί χρόνια δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, στην Αξιούπολη του Κιλκίς, χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν με ανύπαρκτα και «ορφανά» χωράφια ή τα χωράφια τους εμφανίζονται να έχουν έδρα νεκροταφεία και γήπεδα, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματα των επιδοτήσεων.

Η ανατροπή στον υπολογισμό της καλλιεργήσιμης γης άρχισε εδώ και χρόνια έπειτα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προειδοποίηση επιβολής προστίμων. Απαίτηση ήταν να ολοκληρωθεί, μέσω του δορυφόρου, το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο των καλλιεργούμενων στη χώρα μας εκτάσεων. Κατά μια έννοια το αντίστοιχο αγροτικό κτηματολόγιο, μετά το οικιστικό και δασικό που χρόνια τώρα καρκινοβατούν. Αυτό φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά και ήδη βγάζει τα πρώτα λαβράκια...

Ελλάς, το μεγαλείο σου...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα