Ο πρώην δικαστής με τη μεζούρα στη φυλακή

Κρατώντας τις αποσκευές με τα προσωπικά του είδη άκουσε την περασμένη Δευτέρα την απόφαση για δεκαπενταετή κάθειρξη που του επέβαλε το δικαστήριο, παρέδωσε τα κλειδιά τού σπιτιού του στον δικηγόρο του και πήρε την άγουσα για τον Κορυδαλλό. Ο πρώην δικαστής Ευάγγελος Καλούσης είχε φτάσει έτοιμος στο δικαστήριο να ακούσει την ποινή του, καθώς πριν από έναν μήνα είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, αν και ήλπιζε ότι λόγω των προβλημάτων υγείας του οι πρώην συνάδελφοί θα έκαναν δεκτό το αίτημα αναστολής που υπέβαλε. Απογοητευμένος και με ακόμη μία πολυετή κάθειρξη στους ώμους του, έσκυψε το κεφάλι κρατώντας τις βαλίτσες του και μπήκε στην αστυνομική κλούβα που τον οδήγησε στη φυλακή.

Η εμμονή του με τις ψηλές γυναίκες από την αλλοδαπή του έδωσε τον τίτλο του «δικαστή με τη μεζούρα». Την εποχή της παντοδυναμίας του στον πρώτο όροφο του κτιρίου 9 της Ευελπίδων, όπου στεγάζονται να ανακριτικά γραφεία, ο Ευάγγελος Καλούσης είχε ζωγραφισμένο πίσω από την πόρτα του γραφείου του το... μέτρο για τα εισαγόμενα από το πρώην ανατολικό μπλοκ δίμετρα κορίτσια. Με αυτόν τον τρόπο αρεσκόταν να εκδηλώνει τον θαυμασμό του για το... ατελείωτο κάλλος.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είχαν οδηγηθεί κατά καιρούς σιδηροδέσμιοι προκειμένου να απολογηθούν ενώπιόν του, ο Ευάγγελος Καλούσης ήταν ο φόβος και ο τρόμος, καθώς φημιζόταν για την αυστηρότητα με την οποία τους αντιμετώπιζε ο -κατ’ επίφαση, όπως αποδείχθηκε αργότερα- αδέκαστος πρωτοδίκης. Μάλιστα, οι παλαιότεροι υπάλληλοι των δικαστηρίων της Ευελπίδων ακόμη θυμούνται την αντίδραση νεαρού κατηγορούμενου, όταν μπήκε στο γραφείο του για να λογοδοτήσει για σοβαρό αδίκημα. Η επίπληξη του ανακριτή Καλούση ήταν τέτοια που ο παραβάτης του νόμου από τον φόβο του παρουσίασε ακράτεια ούρων...

Ιστορία έχουν αφήσει και οι «ροζ» περιπέτειές του με Ουκρανές καλλονές. Οπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, για κάποιο χρονικό διάστημα είχε παράλληλη σχέση με δύο από αυτές τις οποίες συστέγαζε στο σπίτι του. Βέβαια, άλλο εμίρης και άλλο... ο κακομοίρης Ευάγγελος, ο οποίος έσβηνε τον πόνο της απόρριψης που τον είχαν κεράσει στα νιάτα του οι Ελληνίδες με τον εισαγόμενο επ’ αμοιβή έρωτα. Αυτή η «αμοιβή» τον ακολούθησε και στην καριέρα του, αφού κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε δύο φορές ως υπηρέτης μιας «επ’ αμοιβή απονομής δικαιοσύνης».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στις δύο μεγάλες υποθέσεις του επονομαζόμενου παραδικαστικού κυκλώματος τον εξόρισε αρχικώς τον Ιούνιο του 2005 από το δικαστικό σώμα, ενώ δύο χρόνια αργότερα του επιβλήθηκε κάθειρξη είκοσι έξι ετών για παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά. Τον Ιούλιο του 2009 αποφυλακίστηκε όταν το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτή σχετική αίτησή του για λόγους υγείας. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές Κορυδαλλού προσβλήθηκε από καρκίνο στο δεξί μάτι και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.


Το βιβλίο και το προσωπικό blog του

Ωστόσο, κατά τις χρονιές που ήταν κρατούμενος στη φυλακή υπήρξαν διαστήματα ιδιαίτερα δημιουργικά από πλευράς έμπνευσης... Ο κατά τους ισχυρισμούς του «αθώος» δικαστής έγραψε το πρώτο πόνημά του «Η Δικαιοσύνη και η Αλήθεια», το οποίο κυκλοφόρησε από μεγάλο εκδοτικό οίκο. Στο βιβλίο αυτό ανακαλύπτουμε ακόμη ένα «ταλέντο» του δικαστή, το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε κρουαζιέρες, συμβίωση με πολλές γυναίκες, ακριβά ρολόγια και δικαστικές αποφάσεις με το αζημίωτο: το συγγραφικό. Το βιβλίο γράφτηκε με μυθιστορηματική δομή, διαλόγους, γαργαλιστικές «ροζ» λεπτομέρειες, χαρακτηρισμούς για δικηγόρους, δημοσιογράφους και γνωστά πρόσωπα της τηλεοπτικής επικαιρότητας. Στη συνέχεια, αφού ικανοποίησε το συγγραφικό ταλέντο του όντας κρατούμενος, εισέβαλε στην... μπλογκόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό του blog, στο οποίο δηλώνει «ικανοποιημένος που πολλοί χάρηκαν ειλικρινά για τη δημιουργία της ιστοσελίδας του». Στο blog του μιλάει για «πραγματικούς επίορκους δικαστές», στους οποίους στέλνει μήνυμα πως θα έρθει η στιγμή της ανταπόδοσης του χτυπήματος και της δίκαιης τιμωρίας τους, και τους προτρέπει να θυμούνται ότι πολλά ξέρει η αλεπού, μόνον ένα ο σκαντζόχοιρος... αλλά ένα για όλα.

Ο ίδιος πάντως επέλεξε να ακολουθήσει την... τακτική της αλεπούς στην τελευταία δίκη του, όταν ο συγκατηγορούμενός του επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης άρχισε να «βομβαρδίζει» το δικαστήριο με αιτήματα εξαίρεσης μελών της έδρας καταγγέλλοντας την ύπαρξη νέου παραδικαστικού κυκλώματος. Ο Ευάγγελος Καλούσης, στο μεταξύ, ο οποίος πηγαινοερχόταν στο Εφετείο με τις βαλίτσες του έτοιμες για την εκ νέου είσοδό του στις φυλακές, σκέφτηκε να υποβάλει αίτημα διαχωρισμού της δίκης για να τελειώνει. Το αίτημά του ήταν -a priori- αδύνατο να γίνει δεκτό, γεγονός που φυσικά ο Καλούσης γνώριζε πολύ καλά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις άριστες νομικές γνώσεις του. Απλώς θέλησε να περάσει το μήνυμα στο «οργισμένο» -από τη στάση του συγκατηγορούμενού του- δικαστήριο ότι αυτός δεν συμφωνούσε με αυτήν την τακτική, διαχωρίζοντας έτσι έξυπνα τη θέση του και ευελπιστώντας ίσως και σε ευνοϊκή μεταχείριση της αίτησης αναστολής της ποινής του. Ωστόσο, η προσπάθειά του έπεσε στο κενό...


Θάρρος και θράσος

Σε κάποιο διάλειμμα της δίκης του την περασμένη εβδομάδα έλαβε αποστομωτική απάντηση, όταν πλησίασε την έμπειρη δικαστική συντάκτρια της «Ελευθεροτυπίας» Κατερίνα Κατή. Θέλοντας να σχολιάσει τα τεκταινόμενα της ακροαματικής διαδικασίας, έβγαλε στη δημοσιογράφο ένα λογύδριο περί θάρρους και θράσους. Το σχόλιό της τον καθήλωσε: «Κύριε κατηγορούμενε, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Το θάρρος χρειάζεται σθένος γιατί πρέπει να υποστηρίξεις την αλήθεια. Το θράσος το χρησιμοποιείς όταν επικαλείσαι το ψέμα σου»... Ο Καλούσης έσκυψε το κεφάλι και αποχώρησε από την αίθουσα. Μπήκε στο ασανσέρ του έκτου ορόφου και κατευθύνθηκε προς την έξοδο του δικαστικού μεγάρου της οδού Λουκάρεως. Στη διαδρομή κοιτάχτηκε στον καθρέφτη, άφησε για λίγο κάτω τα μπαγκάζια του και με μολύβι βαφής πέρασε μια μαύρη πινελιά στο μουστάκι του, προσπαθώντας να σουλουπώσει την ξεθωριασμένη εικόνα του έκπτωτου 52χρονου λειτουργού της Θέμιδος...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα