Λάμπρος Φούντας: Τα ευρήματα και η τραγική μητέρα

Τον σχεδιασμό ενός επικείμενου μεγάλου χτυπήματος, κατά πάσα πιθανότητα από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», προετοίμαζε ο Λάμπρος Φούντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής. Οι έρευνες της υπηρεσίας συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα πρόσφατα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα θεαματικό χτύπημα της νεοτρομοκρατίας.

Η Αντιτρομοκρατική αποκωδικοποίησε τις ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του «επιστήμονα-τρομοκράτη» και αφορούν τη λειτουργία των καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας. Με την ανακάλυψή τους αυτή οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι είναι σε θέση ισχύος για να προβλέψουν τα επόμενα βήματα των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εspresso», στις κωδικοποιημένες σημειώσεις του Λάμπρου Φούντα αναφέρονται τα σημεία όπου υπάρχουν κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας και οι κατευθύνσεις προς τις οποίες καταγράφουν, προκειμένου να γνωρίζει κάποιος προς τα πού πρέπει να κινηθεί ώστε να μη συλληφθεί από τα ηλεκτρονικά μάτια. Οι κάμερες αυτές είναι τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία των Αθηνών και μάλιστα σε περιοχές και κτίρια όπου στεγάζονται σημαντικές κρατικές υπηρεσίες, που έχουν σχέση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Επίσης, μετά την «τοποθέτηση» του Λάμπρου Φούντα στους κόλπους του «Επαναστατικού Αγώνα» οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν εκ νέου το οπτικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει από τις βομβιστικές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ο «Επαναστατικός Αγώνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπίσει δύο περιπτώσεις στις οποίες ενδεχομένως ο Λ. Φούντας να έχει «συλληφθεί» από κάμερες παρακολούθησης.

Η πρώτη αφορά τη βομβιστική ενέργεια που είχε πραγματοποιήσει ο «Ε.Α.» στο υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με τις εικόνες από τις κάμερες, η σωματοδομή του ενός εκ των δύο δραστών μοιάζει με τη σωματοδομή του 35χρονου βιολόγου. Η δεύτερη περίπτωση είναι από μια συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε μπει στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Από το οπτικό υλικό που είχε συγκεντρώσει τότε η αστυνομία, σε δυο - τρία καρέ εμφανίζεται ένας άντρας που μοιάζει με τον Λάμπρο Φούντα.

Γοητευτικός, δυναμικός, μυστηριώδης, με δύο πράσινα μάτια που σε «ταξίδευαν» σε άλλους κόσμους ήταν ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας που έχασε τη ζωή του στη συμπλοκή στη Δάφνη και τον οποίο οι αστυνομικοί τοποθετούν στους κόλπους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Ηταν ψηλός, με καλογυμνασμένο σώμα (το όφειλε στην ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες), έκανε υγιεινή ζωή και ήταν πάντα καλοντυμένος. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την έντονη προσωπικότητά του αλλά και το υψηλό μορφωτικό του επίπεδο προκαλούσαν αίσθηση όπου κι αν εμφανιζόταν, αλλά και ντελίριο στο γυναικείο πληθυσμό. Ο ίδιος όμως ήταν χαμηλών τόνων, ενώ όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Ηταν ένα ήρεμο, καλό και ευγενικό παιδί που δεν είχε δώσει ποτέ αφορμή για αρνητικά σχόλια, όπως σχολίαζαν φίλοι και γνωστοί που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

Οι αστυνομικοί, γνωρίζοντας την έλξη που ασκούσε στο γυναικείο φύλο, έστρεψαν αμέσως προς τα εκεί τις έρευνές τους. Εβαλαν στο μικροσκόπιο όλες τις κοπέλες με τις οποίες είχε σχετιστεί ο όμορφος Λάμπρος από την εποχή που ήταν φοιτητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Προκειμένου να σκιαγραφήσουν το προφίλ του, αλλά και για να «χαρτογραφήσουν» τις σχέσεις του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι αστυνομικοί προσέγγισαν μερικές από τις γυναίκες που τον γνώριζαν. Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις τους, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν χρήσιμα στοιχεία για τις έρευνές τους. Το ίδιο συνέβη, όπως υπογραμμίζουν, τόσο με την πρώην κοπέλα του όσο και με την 30χρονη εδώ και τρία χρόνια σύντροφό του.

Οπου κι αν απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί για να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τον εντυπωσιακό αυτό νέο, όλοι έκαναν λόγο για την έντονη προσωπικότητά του. Στο γνωστό ιδιωτικό διαγνωστιικό κέντρο όπου ο 35χρονος βιολόγος κατείχε θέση-κλειδί στο εργαστήριο DNA όλοι οι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για τη σοβαρότητα, την ευγένεια και τη συνέπειά του. Μάλιστα, κανείς δεν είχε παραξενευτεί από τις ολιγοήμερες άδειες που έπαιρνε ανά διαστήματα μεσοβδόμαδα, αφού σε αντιστάθμισμα -όπως τόνισαν- εργαζόταν τα Σαββατοκύριακα.

Το... βιογραφικό του, εξάλλου, ήταν εκπληκτικό: εγγονός ιερέα, γιος στρατιωτικού γιατρού που είχε διατελέσει διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με μητέρα και αδελφό επίσης γιατρούς και ανιψιός του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Αλεξόπουλου. Τέλος, εξαίρετο επιστήμονα τον χαρακτήρισαν αρκετοί συνάδελφοι του, καθώς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πάτρα με άριστα και μετά έκανε μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας.

Εκεί όπου -κατά περίεργη σύμπτωση- βρίσκονται από σήμερα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να ανταλλάξουν «απόψεις, εμπειρίες και διδάγματα σε θέματα που αφορούν τα μοντέλα αστυνόμευσης μεγάλων πόλεων, την οργάνωση και λειτουργία αστυνομικών μονάδων έρευνας και εξιχνίασης σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Ψάχνουν παντού για αυτόν που τον στρατολόγησε

Το προφίλ του δεύτερου ατόμου-συντρόφου του Λάμπρου Φούντα που συμμετείχε στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς στη Δάφνη σκιαγραφεί η Αντιτρομοκρατική. Θεωρείται άνθρωπος με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη νέα γενιά των ανταρτών πόλης, ενώ σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο αστυνομικών της Αμεσης Δράσης είναι παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε το όνομά του στις λίστες των υπόπτων ήταν την εποχή που ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε χτυπήσει με ρουκέτα την πρεσβεία των ΗΠΑ. Τότε, στο υλικό που είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί εντόπισαν τη δυσδιάκριτη εικόνα ενός ατόμου, την οποία ξεδιάλυναν με την εξέλιξη των ερευνών. Ετσι κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο κινείται στον πολιτικό χώρο των αντιεξουσιαστών.

Η επόμενη φορά που ο άνθρωπος αυτός απασχόλησε έντονα τις αρχές ήταν όταν η Αντιτρομοκρατική εισέβαλε στο σπίτι στο Χαλάνδρι, όπου είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τότε οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν αναζητήσει επίμονα τον άνθρωπο αυτόν, ωστόσο τα ίχνη του είχαν χαθεί ακόμα και για τους οικείους του. Το γεγονός αυτό έκανε τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να πιστεύουν πως πρόκειται για άνθρωπο-κλειδί. Αυτόν, δηλαδή, που στρατολογήθηκε από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και στη συνέχεια στρατολόγησε κομάντος για τη «Σέχτα», αλλά και τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τον άνθρωπο που ενδεχομένως στρατολόγησε τον Λάμπρο Φούντα, ενώ μετά την αρχική εξάρθρωση της «Συνωμοσίας» έφερε σε πιο συχνή επαφή τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης με τους έμπειρους τρομοκράτες του «Επαναστατικού Αγώνα».

Οι αστυνομικοί έχουν ψάξει παντού για τον 35χρονο στρατολόγο και κομάντος. Οπου κι αν έστρεψαν, όμως, τις έρευνές τους βρέθηκαν μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρίσκεται. Μάλιστα, η οικογένειά του, που μένει στα βόρεια προάστια, έχει να τον δει και να μάθει νέα του περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA των σταγόνων αίματος που βρέθηκαν στο σημείο συμπλοκής στη Δάφνη, καθώς οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ανήκουν στον συνεργό του Λάμπρου Φούντα.

Ερευνες σε σπίτια συγγενών και φίλων και ανακρίσεις

Από το «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. πέρασε κάθε άτομο, αλλά και χώρος που σχετίζεται με τον Λάμπρο Φούντα. Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησαν εξονυχιστικά τέσσερα σπίτια. Πρόκειται για δύο οικίες του εκλιπόντος και των γονιών του που βρίσκονται στους Αμπελόκηπους, το εξοχικό της οικογένειας στο Ζούμπερι, καθώς και το πατρικό τους στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έκαναν έλεγχο σε σπίτι στενών φίλων του Λάμπρου Φούντα, που βρίσκεται στο Κιάτο, ενώ ανέκριναν τους δύο άνδρες και τη μία γυναίκα που ήταν εκεί. Φυσικά, δεν πρόκειται για τα μόνα άτομα που έχουν ανακριθεί, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί περίπου τριάντα άτομα, που φέρονται να σχετίζονταν με τον 35χρονο βιολόγο. Εξονυχιστική έρευνα έγινε επίσης και σε 15 σπίτια γνώριμων ατόμων του, ένα από τα οποία βρίσκεται στον Νέο Κόσμο, χωρίς όμως να προκύψουν κάποια στοιχεία τα οποία να συνδέουν τον Λάμπρο Φούντα με την τρομοκρατία.

 


Πρόσωπο-κλειδί η 30χρονη σύντροφός του

Πρόσωπο-κλειδί θεωρούν την 30χρονη σύντροφο του Λάμπρου Φούντα οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής καθώς πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσει σε στοιχεία σχετικά με τις διασυνδέσεις του με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Η νεαρή καθηγήτρια που είχε σχέση με τον νεαρό βιολόγο τα τρία τελευταία χρόνια εντάσσεται από τους αστυνομικούς στον ιδεολογικό-πολιτικό χώρο των αναρχικών, τον οποίο είχε... υπηρετήσει ο 35χρονος και εκτιμάται ότι γνωρίζει πολλά. Ωστόσο, η ιδιαίτερα όμορφη γυναίκα όταν εξετάστηκε από τους αξιωματικούς ήταν σφίγγα και δεν αποκάλυψε τίποτα που θα μπορούσε να επιβαρύνει τον πρώην σύντροφό της. Αρνητικό όμως ήταν και το αποτέλεσμα των ερευνών που έγινε στο σπίτι της. Το διαμέρισμά της βρίσκεται σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο σημείο όπου ο «Επαναστατικός Αγώνας» επιτέθηκε εναντίον ανδρών των ΜΑΤ και τραυμάτισε τον νεαρό Διαμαντή Ματζούνη. Σύμφωνα μάλιστα με τις τότε πληροφορίες, στην επίθεση αυτή συμμετείχε και μια γυναίκα.

 


Τραγική φιγούρα η μητέρα του

Ανάμεσα σε αναφιλητά και υποβασταζόμενη από συγγενείς και φίλους, αποχαιρέτησε για πάντα τον γιο της η κυρία Σοφία Φούντα, η μητέρα του 35χρονου βιολόγου που έπεσε νεκρός τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης στη Δάφνη έπειτα από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς. Η κηδεία του Λάμπρου Φούντα έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο χωριό Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας, όπου μέσα σε κλίμα θλίψης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία. Οι τραγικοί γονείς του, ο αδελφός του, δεκάδες συγγενείς και φίλοι, αλλά και κάτοικοι τόσο από το χωριό του όσο και από το Αιτωλικό, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του, έδωσαν το παρών στην νεκρώσιμη ακολουθία και είπαν το τελευταίο αντίο στον επιστήμονα με το κοφτερό μυαλό που -όπως έλεγαν-τους έκανε υπερήφανους. Στον τόπο όπου μεγάλωσε όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικό και ευγενικό παιδί, άριστο επαγγελματία, που δεν είχε δώσει ποτέ αφορμή για κανένα κακόβουλο σχόλιο.

 



ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενο χτύπημα-αντίποινα των τρομοκρατών για τον θάνατο του συντρόφου τους που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών στη συμπλοκή της Δάφνης. Το αρχηγείο με επείγουσα εντολή του ζητεί τη θωράκιση των αστυνομικών τμημάτων. Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εspresso», οι εντολές οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα κάνουν λόγο για διπλές σκοπιές, αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά και απομακρυσμένες περιπολίες περιφερειακά των τμημάτων, προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα κινήσεις υπόπτων για την αποτροπή ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος. Επίσης, ζητείται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΥΜΕΤ αλλά και από τους ειδικούς φρουρούς αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και τα πληρώματα των περιπολικών της Αμεσης Δράσης, αλλά και οι δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ.


Πρόσφατες φωτογραφίες του Λάμπρου Φούντα που  έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ
Πρόσφατες φωτογραφίες του Λάμπρου Φούντα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα