Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη της Πόλα Ρούπα. Οι στόχοι, οι συνεργοί και τα ευρήματα

Στον Κορυδαλλό αναμένεται να οδηγηθεί τις επόμενες μέρες η Πόλα Ρούπα, η οποία συνελήφθη χθες τα ξημερώματα μαζί με το παιδί της σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη.

Η καταδικασμένη για τρομοκρατία σύντροφος του κρατούμενου Νίκου Μαζιώτη, που βαρύνεται με μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων, ήταν επικηρυγμένη με το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ και μετά τη σύλληψή της, από την Αντιτρομοκρατική, οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ και από εκεί στον Εισαγγελέα και στο Εφετείο, ενώ σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στην Ευελπίδων, μαζί με την 25χρονη που συνελήφθη σε παράλληλη επιχείρηση στο Μπραχάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την απολογία της, σε αυτήν δεν ανέφερε τίποτε άλλο πέραν του αιτήματός της για παράδοση του παιδιού της στην μητέρα και την αδελφή της. Μετά από αυτό, η ίδια και ο πατέρας του παιδιού, Νίκος Μαζιώτης, ξεκίνησαν απεργία πείνας και δίψας.

Πώς έφτασαν στα ίχνη της οι Αρχές

Για πάνω από ένα χρόνο ζούσε με το ανήλικο παιδί της στο διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη η Πόλα Ρούπα, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη το καλοκαίρι του 2014.

Το πιθανότερο είναι ότι το διαμέρισμα είχε μισθωθεί είτε από την ίδια την Ρούπα είτε από άλλο άτομο της ομάδας της. Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής δεν την είχαν αναγνωρίσει, παρόλο που κυκλοφορούσε κανονικά στη γειτονιά της.

Η Αστυνομία είχε τον τελευταίο καιρό ενδείξεις ότι η καταζητούμενη εκινείτο στα νότια προάστια κι έτσι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής εστιάστηκαν στην Ηλιούπολη κι ακόμα δύο γειτονικούς της δήμους. Το διαμέρισμα της Ζαΐμη εντοπίστηκε και η παρακολούθηση ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, με τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής να την αναγνωρίζουν αμέσως, καθώς δεν έχει αλλάξει σημαντικά την εξωτερική της εμφάνιση.

Στα πλαίσια της παρακολούθησης της Ρούπα, εθεάθησαν κι άλλα άτομα που κρατούσαν ρόλο στην υποστήριξή της κι έτσι η απόφαση για την επιχείρηση της Πέμπτης, ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης. Προηγουμένως είχαν εντοπιστεί η 25χρονη, η οποία συνελήφθη σε παράλληλη επιχείρηση και κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία, ένας 37χρονος ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε ένοπλες ληστείες, αλλά και η γιάφκα στον Άλιμο.

Η ήρεμη σύλληψη και τα ευρήματα

Λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Πέμπτης έγινε η έφοδος της Αντιτρομοκρατικής και των ΕΚΑΜ στο διαμέρισμα, όπου η Ρούπα βρισκόταν με τον γιο της. Συνελήφθη χωρίς να προβάλλει αντίσταση, δεν χρησιμοποίησε το όπλο που βρέθηκε στην κατοχή της και οι μόνες της κουβέντες ήταν να παρακαλέσει να προσέξουν το παιδί της.

Στο διαμέρισμα, 120τμ, βρέθηκαν σημειώσεις με ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικών, οι οποίοι εικάζεται ότι επρόκειτο να αποτελέσουν μελλοντικούς στόχους, καθώς και κλειδιά.

Το διαμέρισμα ερευνάται εξονυχιστικά από τα συνεργεία Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ώστε να συγκεντρωθούν δακτυλικά αποτυπώματα και υπολείμματα γενετικού υλικού, όσων βρέθηκαν στο εσωτερικό του.

Στο σπίτι της οδού Ζαΐμη βρέθηκε ένα πιστόλι που πιθανολογείται ότι είχε στην κατοχή της η Ρούπα για την προσωπική της «ασφάλεια» καθώς και έντυπο υλικό, που κατά πληροφορίες παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Το διαμέρισμα αναμένεται να ερευνηθεί εξονυχιστικά από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να συλλεγούν δακτυλικά αποτυπώματα και υπολείμματα γενετικού υλικού όλων όσοι βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στο διαμέρισμα της 25χρονης στην οδό Αθανασίου Διάκου αλλά και στο γκαράζ της οδού Κύπρου στον Αλιμο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν κρυμμένος οπλισμός και δύο κλεμμένα αυτοκίνητα.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της Ρούπα, έγινε και η έφοδος στο γκαράζ της περιοχής του Αλίμου, όπου βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά, καθώς και δύο κλεμμένα ΙΧ, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα.

Οι συνεργοί και οι συλλήψεις

Σε ταυτόχρονη επιχείρηση με αυτήν της σύλληψης της Ρούπα, συνελήφθη και μία 25χρονη στο σπίτι της στο Μπραχάμι. Η σύνδεσή τους δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, όμως η φοιτήτρια δεν έχει απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν και φέρεται να είναι αυτή που την βοηθούσε με το παιδί. Δεν αποκλείεται να είχε συμμετοχή σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης και σε κάθε περίπτωση, το σπίτι της βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο.

Δύο ώρες μετά τη διπλή σύλληψη των γυναικών συνελήφθη κι ένας 37χρονος, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε ενέργειες μαζί με την Πόλα Ρούπα. Κατά τη σύλληψή του, στην Νέα Σμύρνη, έφερε ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα. Πρόκειται για αντιεξουσιαστή ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή του στην απαγωγή Μυλωνά, οργάνωσης Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ από πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε ότι ίσως ήταν εκείνος μαζί με την Ρούπα στη ληστεία στην Μαλεσίνα.

Οι έρευνες αναμένεται να αποκαλύψουν το δίκτυο συνεργατών της Ρούπα και συνεργών της σε ένοπλες ληστείες και τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν αποκλείεται στο γκαράζ να υπάρχουν κι άλλα κομμάτια του «παζλ» της δραστηριότητας του Επαναστατικού Αγώνα και των συνεργαζόμενων οργανώσεων, όπως η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Οι δύο γυναίκες μετά τις συλλήψεις τους, οδηγήθηκαν στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, ενώ ο ανήλικος γιος των Μαζιώτη και Ρούπα, τέθηκε υπό την προστασία του Εισαγγελέα Ανηλίκων και φιλοξενείται προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η μητέρα και η αδελφή της Ρούπα μετέβησαν στην Εισαγγελία Ανηλίκων και ζήτησαν να πάρουν υπό την προστασία τους το παιδί. Ο δικηγόρος της Ρούπα, Φραγκίσκος Ραγκούσης, που τις συνόδευσε, κατήγγειλε καθυστερήσεις στη διαδικασία, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι χρονοβόρα.

Αυτή τη στιγμή το παιδί βρίσκεται σε νοσοκομείο Παίδων, με απόφαση της Εισαγγελέως και το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί το αίτημα των συγγενών για να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού στους συγγενείς της.

Τα εντάλματα και οι καταδίκες σε βάρος της Ρούπα

Στην Ευελπίδων βρίσκεται από το πρωί η Πόλα Ρούπα και η 25χρονη, η οποία χθες είχε μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό, με πόνους στο χέρι της.

Η Ρούπα δεν είπε τίποτε άλλο πέραν του «Ζήτω ο αγώνας!», φτάνοντας στα Δικαστήρια.

Χθες είχε βρεθεί ενώπιων του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ώστε να εκτελεστούν οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν σε βάρος της, καθώς και τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος της ίδιας και του Μαζιώτη, για παραβίαση των περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί.

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση είχε εκδοθεί το 2013 και αφορά στην υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Της έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 50 ετών και έξι μηνών, ενώ για τη δεύτερη, που αφορά στην έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2014, της έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 11 ετών. Τα συνολικά εκτιτεά χρόνια για τις δύο αποφάσεις φτάνουν 35 χρόνια.

Πλέον ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη οι συμμετοχές της στην απόπειρα απόδρασης κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού με ελικόπτερο, αλλά και στη ληστεία στο νοσοκομείο Σωτηρία, τον Ιούνιο του 2015.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα