Σφράγισαν τα χειρουργεία μετά το θάνατο 41χρονης μητέρας στην Ζάκυνθο

Μοιραία κατάληξη είχε για μια 41χρονη γυναίκα χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Το πρωτοφανές περιστατικό θανάτου της άτυχης γυναίκας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία -αλλά πιθανώς από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη- έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στους φορείς δημόσιας Υγείας όσο και στην τοπική κοινωνία, καθώς φαίνεται πως δεν ήταν το μοναδικό, αφού και για άλλους ασθενείς παραλίγο να καταλήξουν σε τραγωδία επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν. Ωστόσο, στάθηκαν πιο τυχεροί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συνολικά πέντε ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου.

Τα συνεχόμενα περιστατικά προκάλεσαν κατάσταση «συναγερμού» στο νοσηλευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα χειρουργεία μέχρι να διερευνηθούν οι αιτίες των μετεγχειρητικών αυτών επιπλοκών.

Με αφορμή τη 41χρονη, διενεργήθηκε εκτενής μικροβιολογικός έλεγχος στους χώρους των χειρουργείων, ο οποίος, όπως γράφει σε ανακοίνωσή της η διοικήτρια του νοσοκομείου, απέβη αρνητικός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον Ελεύθερο τύπο, το χειρουργείο φέρεται να επαναλειτούργησε, αλλά δυστυχώς παρουσιάστηκαν μετεγχειρητικά τα ίδια προβλήματα και σε άλλους ασθενείς, σε πιο ελαφριά μορφή. Ετσι, ύστερα από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανεστάλη η λειτουργία των χειρουργείων για λόγους ασφαλείας μέχρι την πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μεταβαίνει σήμερα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, διερευνώντας εάν το πρόβλημα οφείλεται στα φάρμακα, στα αέρια του χειρουργείου ή σε άλλη αιτία.

Η άτυχη γυναίκα

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η άτυχη γυναίκα φέρεται να μπήκε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου προκειμένου να αφαιρέσει λάμα από το πόδι της. Ωστόσο, όταν η γυναίκα ξύπνησε, το πόδι της είχε πρηστεί και δεν λειτουργούσαν το συκώτι και τα νεφρά της. Η κρισιμότητα της κατάστασής της έκρινε αναγκαία την άμεση μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο «Παναγία Βοήθεια». Μετά από αρκετές ημέρες νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η γυναίκα κατέληξε χθες το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, άφησε πίσω της δύο ανήλικα παιδιά.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύεται και δεύτερη ασθενής. Η κατάστασή της σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είναι σταθερή και βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς ήταν πιο ελαφριά, είναι καλά στην υγεία τους και ήδη έχουν λάβει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Ζακύνθου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα