Δραματική έκκληση για αποσυμφόρηση του hotspot στη Χίο. Βίντεο

«Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Μία κατάσταση, η οποία ημέρα με την ημέρα επιβαρύνεται και γίνεται δυσκολότερη. Και αυτό αποδεικνύει άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης».

Τα παραπάνω δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες και προχθές στη Χίο.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε: «Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί είναι τριπλάσιος από τη δυναμικότητα του hot spot. Το hot spot έχει δυναμικότητα 1.100 ατόμων και αυτή τη στιγμή βρίσκεται τριπλάσιος αριθμός στο νησί».

Δολοφονία Λάμπρου: Με δάκρυα η κατάθεση της 13χρονης κόρης



«Πρέπει να ληφθούνε μέτρα, γρήγορα και αν μην υπάρχει καμία καθυστέρηση .Τα νησιά μας δοκιμάζονται και οι άνθρωποι δοκιμάζονται»», τόνισε η Χριστιάνα Καλογήρου.

«Υπάρχει από όλες τις πλευρές συσσωρευμένη κόπωση που οδηγεί σε ένταση. Δοκιμάζονται τα νησιά, δοκιμάζονται οι άνθρωποι, δοκιμάζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Εάν εγκατασταθεί μία ατμόσφαιρα ανασφάλειας στα νησιά, που κινδυνεύει να εγκατασταθεί, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα αρχίσουν να κυοφορούνται πολύ δυσκολότερες καταστάσεις.

Δεν μπορεί οι άνθρωποι των νησιών να χάσουν το βασικό τους δικαίωμα στην ασφάλεια και δεν μπορούν οι πρόσφυγες να μην έχουν το βασικό τους δικαίωμα της παραμονής σε ανθρώπινες συνθήκες», τόνισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Νέα επεισόδια και μολότοφ στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Χίο

Σοβαρά επεισόδια, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, σημειώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας στην πόλη της Χίου.

Το βράδυ της Πέμπτης έπεσαν μολότοφ μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν, περίπου στις 8 το βράδυ, έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές Αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου κι αυτό γιατί ο καταυλισμός λειτουργεί μέσα στην τάφρο του βυζαντινού οχυρωματικού έργου. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.

Λίγη ώρα μετά, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων περί τις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.

Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου.

Αποτέλεσμα 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτίριο της Ιχθυόσκαλας.

Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν.

Μάλιστα, διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου της Χίου όπου και παρέμειναν έως τις 2 τα ξημερώματα. Στο νοσοκομείο διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένας πρόσφυγας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Χίου.

Βιντεο: η επόμενη μέρα μετά τα επεισόδια

Βίντεο: η περιφερειάρχης βορειου αιγαίου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα