Προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη προτείνει ο εισαγγελέας. Το σκεπτικό

Παραπομπή  σε δίκη και την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο, ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, που αφορούν τη «δράση εγκληματικής οργάνωσης». Επίσης, φέρεται να εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, να διατάξει την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη, καθώς κρίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν τήρησε τον όρο αποχής από τις δραστηριότητες της ομάδας, που του είχε επιβληθεί από την ανάκριση.

Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, η προφυλάκιση του επιχειρηματία είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων.

Το σκεπτικό για την πρόταση προφυλάκισης Μαρινάκη

Ο εισαγγελέας προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο ο Β. Μαρινάκης να κριθεί προσωρινά κρατούμενος, αντικαθιστώντας τους περιοριστικούς όρους που του είχε επιβάλει ο ανακριτής Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδης, μετά την απολογία του πριν περίπου ένα χρόνο. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους όρους ήταν και αυτός της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Κατά πληροφορίες, στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και προσφάτως κάτοχος τηλεοπτικής άδειας, παραβίασε τον επίμαχο όρο, καθώς -όπως φέρεται να επισημαίνει- σε δηλώσεις του ο Β. Μαρινάκης έχει υποστηρίξει ότι ασχολείται με ποδοσφαιρικά θέματα.

Για το ζήτημα της προσωρινής κράτησης, αναφέρεται -κατά πληροφορίες- στην εισαγγελική πρόταση: "ο επιβληθείς περιοριστικός όρος της απαγόρευσης συμμετοχής του σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο ενέχει τη σαφή και αυστηρή έννοια της απόλυτης απαγόρευσης πάσης φύσεως ενέργειας ή ενασχόλησης του κατηγορούμενου που σχετίζεται με το άθλημα του ποδοσφαίρου. Δηλαδή τούτο σημαίνει την απόλυτη αποκοπή του κατηγορουμένου από κάθε είδος δράση, συμπεριφορά ή εκδήλωση ή ενασχόληση σχετική με το άθλημα αυτό". Προσθέτει στο σκεπτικό του ο Στ. Δασκαλόπουλος πως "αυτή η απαγόρευση δεν μπορεί βέβαια να επεκταθεί σε θέματα αμιγώς και μόνο οικονομικής φύσεως και στα καθαρώς οικονομικά ζητήματα μιας ΠΑΕ".

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, παρά την επιβολή του περιοριστικού όρου διαπιστώθηκε η παραβίασή του, και μάλιστα στην εισήγηση καταγράφονται 10 περιστατικά, που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό από παρουσιάσεις ή από δηλώσεις του ίδιου του Β. Μαρινάκη ως προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τα οποία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι "αρρήκτως συνδεδεμένα με το ποδόσφαιρο". Όπως αναφέρει ο Στ. Δασκαλόπουλος, υπάρχουν δηλώσεις που προμηνύουν "την δια παρόμοιων αξιόποινων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ίδιου και της ΠΑΕ, της οποίας είναι πρόεδρος", αλλά και δραστηριότητες που μαρτυρούν "σαφή περιφρόνηση της έννομου τάξεως εκ μέρους του κατηγορούμενου αυτού, που εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης νέων εγκλημάτων".

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πολύωρη απολογία του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ, απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δυο φορές το μήνα.

Τον τελευταίο λόγο για το ποιοί και αν θα παραπεμφθούν κατηγορούμενοι στο ακροατήριο τον έχει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το οποίο και θα αποφανθεί σχετικά με βούλευμα το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα