Κούγιας: Τα δικά σας και τα δικά μας 16χρονα δεν είναι ίδια με το θύμα

Η Τζίνα Τσαλικιάν δεν άντεξε και ξέσπασε κατά του Αλέξη Κούγια, όταν εκείνος ισχυριζόμενος ότι ο Αλέξης είχε λάβει μέρος στα συγκεκριμένα επεισόδια, ανέφερε ότι «τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Εξοργισμένη, η μητέρα του Αλέξη σηκώθηκε από τη θέση της και άρχισε να φωνάζει προς το συνήγορο υπεράσπισης: «πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;».

Αστυνομικοί παρενέβησαν και ηρέμησαν την Τζίνα Τσαλκιάν. Ωστόσο, η ένταση δεν τελείωσε εκεί. Ο Αλέξης Κούγιας επέμεινε. Παρουσιάζοντας αθλητική εφημερίδα της 7ης Δεκεμβρίου είπε προς το δικαστήριο «εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια». «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ηταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα.

Ένταση προκλήθηκε στην έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αφορμή στάθηκε το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια να κληθούν ως μάρτυρες φίλοι του δολοφονηθέντος ανηλίκου, για τους οποίους υποστήριξε ότι βρίσκονταν σε αγώνα πόλο στο κολυμβητήριο του Χαλανδίου όπου σημειώθηκε επεισόδια.

«Θα δείτε από τις καταθέσεις και την δικογραφία που έχει σχηματιστεί ότι εκεί ήταν και το θύμα και οι φίλοι του» είπε ο Κούγιας, υποστηρίζοντας ότι οι νεαροί είχαν επιθετική συμπεριφορά, την οποία μετέφεραν μετά και στα Εξάρχεια. Ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι ο αστυνομικός βρέθηκε ενώπιον 30 νεαρών ατόμων, ένιωσε να απειλείται και για αυτό πυροβόλισε στον αέρα.


Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της πολιτικής αγωγής, η οποία έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.

Ο κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης δήλωσε «ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά», ενώ ο έτερος συνήγορος κ.Μυλωνόπουλος αναρωτήθηκε «δηλαδή θα δικάσουμε το Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;».

«Άκουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Έχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο», ανταπάντησε ο Αλέξης Κούγιας.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε επί του αιτήματος του κ.Κούγια ότι θα κρίνει από τη διαδικασία εάν είναι αναγκαία η κλήτευση των μαρτύρων σχετικά με τα επεισόδια στο Χαλάνδρι, ενώ για το βίντεο αλλά και δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά τον αγώνα πόλο αποφάσισε ότι εκ προοιμίου φαίνεται να μην σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση, επιφυλασσόμενο αν προκύπτουν στοιχεία και κριθεί αναγκαίο να ζητηθεί να προσκομιστούν.

Αυτή την ώρα, η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξη. Η κ. Τσαλικιάν όπως και η μητέρα της Χαιραφκί Τσαλικιάν καθώς και η αδερφή του 15χρονου μαθητή, Αρετή Γρηγοροπούλου έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής που νωρίς το πρωί απεδέχθη προς στήριξη της κατηγορίας.

Όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, σε βάρος του οποίου μπορεί εφόσον το επιθυμεί να στραφεί η οικογένεια.

Η πολιτική αγωγή ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η οικογένεια αστικά μπορεί να στραφεί και σε βάρος των δύο αστυνομικών καθώς κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε κατά παράβαση εντολής.


«Είναι επώδυνη διαδικασία, θα την περάσουμε»

«Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα, όταν στην έναρξη της δίκης η πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας του ζήτησε να απαντήσει στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τον βαρύνει για το θάνατο του Αλέξη.

Ο συγκατηγορούμενος και συνάδελφος του ειδικού φρουρού, Βασίλης Σαραλιώτης απάντησε στην πρόεδρο επί της κατηγορίας ότι δεν την αποδέχεται. «Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί».

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για συνέργεια κατηγορείται ο συνάδελφός του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα