Χίος: Στάχτη και αποκαίδια από την πύρινη οργή, πλήγμα στα μαστιχόδεντρα

Περισσότερα από 44.000 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, με τα μεγαλύτερα θύματα της πύρινης οργής να είναι οι αγρότες μαστιχοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι και οι αμπελουργοί.

Κουφάρια δέντρων, διάσπαρτες μικρές και μεγάλες εστίες πυρκαγιάς και καπνοί να βγαίνουν από όπου κι αν στρέψει κανείς το μάτι του, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της νοτιοδυτικής Χίου με τους κατοίκους της να ζητούν την ενίσχυση της πολιτείας.

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπο μέχρι και το 90% των μαστιχόδεντρων καταστράφηκε στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί.

Για  δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια μετρά η νότια Χίος που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς τα προηγούμενα δύο 24ωρα.

Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα 2 canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί επιχειρώντας μέχρι και αυτή την ώρα συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.

Η ύφεση των μετώπων έδωσε την ευκαιρία σε πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, στρατιωτικούς και στελέχη της ΕΜΑΚ να ξεκουραστούν για λίγο ακόμα και στα χαντάκια δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα