Ώρα μηδέν για Μαρινόπουλο. Στα κάγκελα 13.000 εργαζόμενοι και 3.000 προμηθευτές

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η αγορά την κατάρρευση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος. Οι 13.000 εργαζόμενοι και οι 3.000 προμηθευτές περιμένουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που θα εκδικάσει αύριο τα προληπτικά μέτρα επί της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 99.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν κάνει δεκτό το αίτημα της εταιρίας να της χορηγηθεί προστασία από τους πιστωτές της, ο κίνδυνος ντόμινο «λουκέτων» στην αγορά είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Τα 832 καταστήματα της εταιρίας θα βάλουν λουκέτο, οι εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο, ενώ πολλοί από τους προμηθευτές, ιδιαίτερα οι μικροί, δεν πρόκειται να αντέξουν αν χάσουν τα χρήματα που τους οφείλει ο Μαρινόπουλος. Ενδεχόμενη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας στο αίτημα για «πάγωμα» των καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της θα δώσει προσωρινά ανάσα στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η έκβαση θα είναι καλή για εργαζομένους, προμηθευτές και αγορά.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Πέρα από το γεγονός ότι εκατοντάδες εταιρίες που πέτυχαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 δεν κατάφεραν να αποφύγουν τελικά την πτώχευση, το σχέδιο εξυγίανσης που εισηγείται ο Μαρινόπουλος περιλαμβάνει ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 15ετίας προς τράπεζες / leasing και προμηθευτές, αποπληρωμή χρεών προς το ελληνικό Δημόσιο (ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία) σε 180 δόσεις και αποπληρωμή εργαζομένων σε ένα έτος. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να γίνει και «κούρεμα» οφειλών σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής (ο Σκλαβενίτης ή κάποιο ξένο fund). Πάντως, την ώρα που η Μαρινόπουλος ζητούσε την προστασία της έναντι των πιστωτών με την αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα, προμηθευτές που διεκδικούν 30.000.000 ευρώ κατέθεταν αίτηση υπέρ της πτώχευσης της εταιρίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των νομικών εκπροσώπων τους (δικηγορική εταιρία Κωνσταντίνου & Βρέττας), μετά το 2011 η εταιρία δεν δημοσίευσε ισολογισμούς και στο διάστημα αυτό τεράστιας αξίας περιουσιακά στοιχεία της μεταβιβάστηκαν σε fund του Κατάρ, το οποίο πιθανότατα ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου.

Οι διαβουλεύσεις για τον Μαρινόπουλο είναι πυρετώδεις. Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «σκάσει» το κανόνι της αλυσίδας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών, στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και από την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Λίγο αργότερα η εταιρία προσπαθούσε να καθησυχάσει την αγορά, τονίζοντας ότι διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία των καταστημάτων Μαρινόπουλος Α.Ε. σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης. Στην ανακοίνωσή της η εταιρία επισημαίνει ότι είναι συνεχείς οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, χαρακτηρίζοντας την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης μοναδική λύση, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί.

Στον Πτωχευτικό Κώδικα ζητεί να μπει σχεδόν όλο το τμήμα εμπορίου τροφίμων

Στον δρόμο που χάραξε τη Δευτέρα εξακολούθησε να πορεύεται και χθες η διοίκηση του ομίλου Μαρινόπουλος, η οποία κατέθεσε τρεις νέες αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Με τις νέες αιτήσεις ο όμιλος ζητά τη σχεδόν συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων στο επίμαχο άρθρο.

Την Τρίτη ο όμιλος κατέθεσε προληπτικά μέτρα προστασίας και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για τα καταστήματα σούπερ μάρκετ, ενώ με τις χθεσινές αιτήσεις ζητά την υπαγωγή άλλων τριών εταιριών. Αύριο στις 11 το πρωί θα συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα και για τις συνολικά τέσσερις αιτήσεις.

Για τα σούπερ μάρκετ η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Εκτιμάται ωστόσο ότι το πιθανότερο είναι ότι θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές για οφειλές στους εργαζομένους είναι λογιστικές, αφού σύμφωνα με την εταιρία αυτοί έχουν εξοφληθεί ως και τον Μάιο του 2016. Οι συνολικές υποχρεώσεις των τριών εταιριών (Αφοί Μαρινόπουλοι, Συμμετοχική Α.Ε., Express m Α.Ε. και ΞΥΝΟΣ Α.Ε.), για τις οποίες κατατέθηκαν οι χθεσινές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ανέρχονται στα 490.600.000 ευρώ.

Η εταιρία χρωστάει ενοίκια σχεδόν ενός έτους

Δραματικές επιπτώσεις για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στη Μαρινόπουλος έχουν οι εξελίξεις στην αλυσίδα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), που ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να τους εξαιρέσει από τον ΕΝΦΙΑ. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών δεν έχουν πληρωθεί τα μισθώματα των τελευταίων 8-12 μηνών, ενώ κινδυνεύουν άμεσα να παγιδευτούν και σε μια κατάσταση πολυετούς αναγκαστικής χρήσης των περιουσιών τους από την εταιρία, χωρίς να καταβάλλονται σε αυτούς τα οφειλόμενα μισθώματα ούτε να δικαιούνται σε απόδοση των ακινήτων τους. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε απόγνωση τους εν λόγω ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν τον σημαντικά αυξημένο ΕΝΦΙΑ του 2016 για καταστήματα σούπερ μάρκετ με μεγάλα εμβαδά και υπέρογκες αντικειμενικές αξίες. Ετσι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις των ακινήτων τους και ποινικές διώξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος.

ΕΣΕΕ: Σε θολά νερά οδηγεί το λουκέτο

Ενδεχόμενη κατάρρευση του Μαρινόπουλου θα οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά ολόκληρη την αγορά, που στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνεχούς οικονομικής περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Οπως αναφέρει ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης, από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008 είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιριών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος. Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται όμως και φέτος, αφού πριν από τον Μαρινόπουλο είχαμε τα λουκέτα στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα