Προβληματισμός για τον χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, μετά και τον πρώτο θάνατο

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται πλέον ο χώρος φιλοξενίας στο Ελληνικό, μετά και τον πρώτο θάνατο που εντοπίστηκε στο χώρο. Οι συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου δεν είναι οι ιδανικότερες για τη διαμονή περίπου 4.000 προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην πύλη Ε2 μεταφέρθηκαν στην Ε1, κάτι που ικανοποίησε τόσο τη διοίκηση του λιμανιού, το λιμενικό, αλλά και τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας ενόψει και της περιόδου του Πάσχα.

Σχεδόν 55 χιλιάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Συνολικά 54.062 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν στην ελληνική επικράτεια, την Τρίτη, από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 7.515 πρόσφυγες και μετανάστες. Εξ αυτών, 4.138 καταμετρήθηκαν στη Λέσβο και 1.960 στη Χίο. Μέχρι τις 7:30 το πρωί καταγράφηκαν 150 νέες αφίξεις.

Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 14.906 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειονότητά τους να παραμένει στον Πειραιά (3.286 άτομα).

Στην κεντρική Ελλάδα καταμετρήθηκαν 2.019 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 29.284. Στον καταυλισμό της Ειδομένης οι πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται σε 10.257.

Θάνατος 17χρονης στο Ελληνικό

Ένα 17χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν έχασε την ζωή του μετά από πενθήμερη νοσηλεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό. Οι γονείς της μίλησαν αποκλειστικά στο Star για τις τραγικές τελευταίες στιγμές της.

Η 17χρονη Μαχάζ ζούσε μέσα σε τραγικές συνθήκες στο Ελληνικό σε μια μικρή σκηνή μαζί με τους γονείς της και τα αδέλφια της. Πριν από λίγες ημέρες το κορίτσι αισθάνθηκε αδιαθεσία και η μητέρα της την πήγε στον γιατρό του κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό.

Το υποτυπώδες ιατρείο του Ελληνικού το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη δομή φιλοξενίας δεν λειτουργεί 24 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ και εθελοντές γιατροί που έχουν συγκεκριμένες βάρδιες. Η 17χρονη με ασθενοφόρο οδηγήθηκε στο Λαϊκό νοσοκομείο.

Η 17χρονη στη συνέχεια επέστρεψε στην σκηνή της στις ίδιες άθλιες συνθήκες και μέσα σε λίγη ώρα άρχισε η περιπέτειά της. Λιποθύμησε και ο πατέρας αφού την σήκωσε στα χεριά του έψαχνε για ταξί στην παραλιακή γιατί δεν υπήρχε εκείνη την στιγμή ασθενοφόρο στο Ελληνικό.

Η κοπέλα μόλις έφτασε στο Λαϊκό νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να την σώσουν. Όμως η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη και το κορίτσι κατέληξε. Στο Ελληνικό, εκτός από το θάνατο της 17χρονης είχε σημειωθεί κρούσμα ηπατίτιδας.

Επιστολή δημάρχων στην κυβέρνηση

Κραυγή αγωνίας για τα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που συνωστίζονται - στοιβάζονται σε εγκαταστάσεις ακατάλληλες για ανθρώπινη παραμονή και διαβίωση εξέπεμψαν πέντε δήμαρχοι των Νοτίων Προαστίων.

Μετά την ευρύτατη δημοσιότητα που πήραν τα έγγραφα τόσο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε, η νέα Ειδομένη που φαίνεται να διαμορφώνεται σιωπηλώς και ατύπως στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού δημιουργεί ακόμα περισσότερες ανησυχίες στις δημοτικές αρχές των όμορων και παραπλήσιων με το αεροδρόμιο Δήμων.

Για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και τρομακτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που συνωστίζονται σε χώρους ακατάλληλους κάνουν λόγο οι δήμαρχοι Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες πρωτίστως τον Πρωθυπουργό και ακολούθως τους υπουργούς Κουρουπλή, Φλαμπουράρη, Ξανθό, Βίτσα, Μουζάλα και Τόσκα.

Εκκενώθηκε η Ε2 Πύλη στον Πειραιά

Στο επιβατικό κοινό, αφού καθαριστεί και απολυμανθεί από ειδικά συνεργεία του ΟΛΠ, αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα ο σταθμός στην πύλη Ε-2 από τον οποίο ολοκληρώθηκε χθες η μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων προς την Πέτρινη Αποθήκη και την πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τη βραδινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται συνολικά σε 3.280 άτομα, εκ των οποίων 1760 διαμένουν στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 και 1520 στην Πέτρινη Αποθήκη.

Η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα, αλλά και αύριο, ανάλογα με την εξέλιξη εργασιών σε έργα υποδομής.

Καταγγελία για βιασμό στο hotspot της Χίου

Συνελήφθη 29χρονος Αφγανός στη Χίο με την κατηγορία ότι βίασε 13χρονο συμπατριώτη του στο κέντρο κράτησης του νησιού.  Το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής αλλά καταγγέλθηκε στους αστυνομικούς του hot spot το πρωί του Σαββάτου από τον θείο του ανήλικου με αποτέλεσμα ο 29χρονος να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

Ο φερόμενος ως δράστης έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Πέμπτη, ενώ μέχρι τότε κρατείται στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Πολίτης” Παντελής Φύκαρης, το περιστατικό έγινε γνωστό στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί του νησιού πραγματοποίησαν το πρωί έφοδο σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο της πόλης μετά από μήνυση που κατέθεσε περιοίκος για περίεργες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθη μια Ελληνίδα για κατοχή χασίς, μια Ολλανδή υπήκοος και δύο Σύροι πρόσφυγες.

Ανθρωποκτονία στο Πεδίο του Άρεως

Δολοφονική επίθεση από 30χρονο Ιρανό δέχθηκε 50χρονος Αφγανός το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο Πεδίον του Άρεως, εξιχνιάστηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ένας 30χρονος υπήκοος Ιράν, ο οποίος αναζητείται.

Το θύμα είχε μεταφερθεί από το Πεδίον του Άρεως, με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στη θωρακική χώρα σε νοσοκομείο, όπου μετά από μικρό χρονικό διάστημα κατέληξε. Κίνητρο της πράξης του 30χρονου, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το θύμα, είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαφορές σε συναλλαγή που είχαν για ναρκωτικές ουσίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα