Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια στην επέτειο του Γρηγορόπουλου - Φωτιές, χημικά, καταστροφή

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια και οι γύρω περιοχές  κατά τη διάρκεια της δεύτερης πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επτά χρόνια μετά.Φωτιές, καταστροφές, πετροπόλεμος, μολότοφ, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης...Στα στενά των Εξαρχείων, Στουρνάρη, Τοσίτσα, Ζαΐμη κλπ, η εικόνα θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.

Αυτοκίνητα και κάδοι παραδόθηκαν στις φλόγες

Ηταν 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο άτυχος 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού.

Ομάδα  αγνώστων πετούσε μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, ενώ φωτιές έκαιγαν σε δρόμους και κάδους απορριμμάτων.Οι αστυνομικοί απαντούσαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μέχρι το βράδυ είχαν συλληφθεί δύο άτομα και 10 είχαν προσαχθεί.

Ένα περίπτερο στη Στουρνάρη τυλίχθηκε στις φλόγες και ευτυχώς εκείνη την ώρα ήταν κλειστό. Ο ιδιοκτήτης στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά δέχτηκε επίθεση από μολότοφ. Τελικά, με τη βοήθεια των γειτόνων, κατάφερε να τη σβήσει.

Λίγο παραπέρα αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ σε μπαλκόνι πολυκατοικίας. Πυροσβεστικό που πήγε να σβήσει τη φωτιά  δέχθηκε βροχή από φωτοβολίδες και μολότοφ.

Έξω από το Πολυτεχνείο, νεαροί επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, αλλά η φωτιά σβήστηκε από τους αστυνομικούς.Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή του Συντάγματος λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και κράτησαν μέχρι το βράδυ

Η πορεία αντιεξουσιαστών και άλλων συλλογικοτήτων ξεκίνησε από τα Προπύλαια

Ένταση δημιουργήθηκε και στην Ομόνοια.

Λίγο νωρίτερα, οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, ενώ συνεχίζεται η ένταση και σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στα Εξάρχεια.

Στη συνέχεια εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Πεσμαζόγλου, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χωρίς ωστόσο να γενικευθούν οι συγκρούσεις.

Το πρωί σε μυστική επιχείρηση της Ασφάλειας στο Λόφο του Στρέφη βρέθηκαν σε κρυψώνα περισσότερες από 100 έτοιμες βόμβες μολότοφ, εκρηκτικές και εμπρηστικές, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κροτίδες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα