Επίθεση με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ήταν 03:00 τα ξημερώματα όταν μοτοσικλέτα πλησίασε το κτίριο της πρεσβείας στο Ψυχικό, πυροβόλησε με Καλάσνικοφ και εξαφανίστηκε προς το Γαλάτσι.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική. Χρειάστηκαν 10 λεπτά για να γεμίσει το σημείο αστυνομικούς και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Άλλωστε, μετά τη βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι ο συναγερμός παρέμενε στο... κόκκινο.

«Μέχρι στιγμής από τον χώρο έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ όπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα άγνωστοι προέβησαν σε ρίψη πυροβολισμών έχουν περισυλλεγεί 54 κάλυκες 7,62 μμ Καλάσνικοφ. Δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου. Η αυτοψία συνεχίζεται. Προανάκριση Δ.A.E.E.B.».

Με αυτές τις 38 λέξεις, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τα μέχρι στιγμής ευρήματα από το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό.

Μια τρομοκρατική επίθεση που έγινε στις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής και μάλιστα υπό καταρρακτώδη βροχή. Οι πληροφορίες πολλές και για την ώρα συγκεχυμένες, με τα σενάρια για το πως έγινε η επίθεση να αλλάζουν συνεχώς.

Ο τρόπος επίθεσης θυμίζει πολύ εκείνη που έγινε πριν από σχεδόν ένα χρόνο (30 Δεκεμβρίου ήταν) στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Τότε, οι πέντε δράστες είχαν φτάσει πεζή και γάζωσαν την πρεσβευτική κατοικία με 60 σφαίρες πριν εξαφανιστούν.

Αυτή τη φορά οι δράστες είχαν λίγο διαφορετικό σχέδιο. Μια μοτοσικλέτα με δυο επιβαίνοντες προσέγγισε το κτίριο της πρεσβείας από την οδό Σώχου, όπως αναφέρουν αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες και ο συνοδηγός με Καλάσνικοφ "γαζώνει" το κτίριο, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στους τοίχους και τα τζάμια.

Συγχρόνως, από την οδό Παύλου Μελά κινείται προς την πρεσβεία ένα αυτοκίνητο. Εκτιμήσεις της αστυνομίας αναφέρουν πως ίσως αυτό να ήταν το "μέσο" για να φυγαδεύσουν οι δράστες το όπλο της επίθεσης. Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, το αυτοκίνητο εμφανίζεται στην Σώχου, κάνει αναστροφή προς την Παύλου Μελά και εξαφανίζεται ενώ η μηχανή φεύγει προς τον περιφερειακό του Γαλατσίου.
Αστυνομία και Αντιτρομοκρατική να υπήρχε και δεύτερη μοτοσικλέτα, επίσης με δυο επιβαίνοντες, στην ομάδα υποστήριξης.

Εκτός από το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή, η πρεσβεία του Ισραήλ άλλωστε είναι ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, η αστυνομία «σαρώνει» και τον περιφερειακό του Γαλατσίου και την ευρύτερη περιοχή, απ’ όπου εκτιμάται πως διέφυγε η μοτοσικλέτα από την οποία προήλθαν οι πυροβολισμοί.

Αυτή την ώρα άνδρες των εγκληματολογικών ερευνών «οργώνουν» το σημείο όπου μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέξει 54 κάλυκες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αναζητούνται 4 άτομα που επέβαιναν σε 2 μοτοσικλέτες.

Αυτόπτης μάρτυρας: Γέμισαν μια γεμιστήρα

Απέναντι από την πρεσβεία του Ισραήλ υπάρχει πρατήριο υγρών καυσίμων, στη συμβολή της Κηφισίας με την Κατεχάκη, που μένει ανοιχτό και τη νύχτα. Έτσι έγινε και απόψε. Εργαζόμενος στο βενζινάδικο είπε πως άκουσε δυο ριπές και πίστεψε πως κάτι είχε γίνει στην υπόγεια διάβαση.

Ήταν 03:00 ακριβώς. «Δεν είδα τίποτα, αλλά ένας αστυνομικός μου είπε πως ήταν δυο μηχανάκια με τέσσερα άτομα» είπε και εκτίμησε πως «πρέπει να άδειασαν σίγουρα μια γεμιστήρα. Μετά είδα τους αστυνομικούς να μιλούν στους ασυρμάτους και σε 10 λεπτά γέμισε ο τόπος αστυνομία και Αντιτρομοκρατική».

«Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προσερχόμενος στην Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου έχει συνάντηση με την πρεσβευτή Ιρίτ Μπεν-Άμπα, μετά την επίθεση αγνώστων, με καλάσνικοφ, τα ξημερώματα.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα ασφαλής.

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Να αφήσουμε τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ να κάνουν τη δουλειά τους και λίαν συντόμως θα έχουμε πράγματα να πούμε. Η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα» κατέληξε ο υπουργός.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα