Παράταση αγωνίας ώς σήμερα για το Νίκο Ρωμανό

Παράταση αγωνίας ώς σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ρύθμιση η οποία θα καλύπτει τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων σε εκπαιδευτική άδεια, έτσι ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού, προέκυψε, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης αργά χθες τη νύχτα στη Βουλή άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να παρουσιάσει νέα πρόταση σύμφωνα με την Καθημερινή.

Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το μείζον είναι η διασφάλιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης του κρατουμένου και όχι το να βγαίνει από τη φυλακή, ο κ. Χαρ. Αθανασίου αρχικώς επέμεινε ότι με την κυβερνητική τροπολογία μέσω της οποίας δρομολογούνται διαδικασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους κρατούμενους φοιτητές και σπουδαστές θα μπορούσε να επιλυθεί το μείζον της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η μοναδική «υποχώρηση» που έκανε σε πρώτη φάση έναντι των ασφυκτικών πιέσεων της αντιπολίτευσης αλλά και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για άμεση λύση από τώρα, ώστε να σταλεί μήνυμα στον Ν. Ρωμανό και να διακόψει την απεργία πείνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ότι δεσμεύτηκε πως με θετική διάθεση θα μελετήσει τις σχετικές προτάσεις που του υπεβλήθησαν. «Αν δεν τα καταφέρουμε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα δούμε εναλλακτικές προτάσεις. Δεσμεύτηκα για τα υπόλοιπα, να δούμε τις προτάσεις για βελτίωση συστήματος για φοιτητές. Δεν είμαι αντίθετος. Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο. Κανείς δεν θέλει να πάθει ο νεαρός κρατούμενος κάτι», είπε ο κ. Αθανασίου.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η μαραθώνια συνεδρίαση έληξε με την υποβολή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία επί της κυβερνητικής τροπολογίας. «Σας κάνουμε έκκληση, έστω και αύριο (σ.σ. σήμερα) να φέρετε βελτιωμένη ρύθμιση να την ψηφίσουμε όλοι», είπαν πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ που εξελισσόταν για περισσότερες από έντεκα ώρες, στην Ολομέλεια της Βουλής, με επίκεντρο την υπόθεση Ρωμανού.

Η ένταση κορυφώθηκε πολλές φορές, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες: Στο «έχετε σκοπό να τον εξοντώσετε;» του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Μήπως κάποιοι από εσάς επιδιώκετε το μοιραίο»; Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο κ. Απ. Κακλαμάνης σημείωσε: «Θα πάμε σε εκλογές κουβαλώντας κάσες νεκρών»;

Η αρχή της εμπλοκής σηματοδοτήθηκε από την επιλογή του κ. Αθανασίου να απορρίψει από νωρίς δύο τροπολογίες που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κ. Ι. Πανούσης αντίστοιχα, το περιεχόμενο των οποίων -όπως υποστήριζαν- έδινε λύση στο πρόβλημα.

«Δεν μπορεί να τύχει αποδοχής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτική η εκπαιδευτική άδεια προς όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασίου. Ο υπουργός επέμεινε στην αρχική κυβερνητική πρόταση-τροπολογία για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μελλοντική εφαρμογή του μέτρου με το «βραχιολάκι». «Τα άλλα είναι κατάλυση του κράτους δικαίου», είπε. Στην επιμονή βουλευτών της αντιπολίτευσης να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιορίστηκε να σημειώσει: «Τα βραχιολάκια θα εφαρμοστούν. Υπάρχει καθυστέρηση εφαρμογής του μέτρου, εξαιτίας δικαστικής διαμάχης μεταξύ των εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο. Τώρα έχει ξεπεραστεί και το "τρέχω". Δεν μπορώ να αλλάξω τον νόμο. Θα το δούμε στην εφαρμογή του». Η στάση αυτή του κ. Αθανασίου, πυροδότησε κύμα επιθέσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Η εμπλοκή συνίσταται στο ότι παρά τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Αθανασίου πως ο Ρωμανός θα μπορούσε μελλοντικά να κάνει χρήση του «βραχιολιού», βάσει των ισχυουσών διατάξεων -όπως σημείωναν βουλευτές της αντιπολίτευσης- δεν θα μπορεί, αφού από το μέτρο εξαιρούνται είτε οι υπόδικοι για τρομοκρατία, είτε εκείνοι που καταδικάστηκαν για ένοπλη ληστεία.

Η τελευταία παρέμβαση του κ. Πανούση, αλλά νεότερη από πλευράς ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία θα δοθεί προτεραιότητα εφαρμογής του «βραχιολιού» σε κρατούμενους που έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής, φάνηκε να κινούνταν στην κατεύθυνση της απεμπλοκής.

Εν τω μεταξύ μετά τα δικαστικά συμβούλια και ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του Ν. Ρωμανού για πρόσβαση στις εκπαιδευτικές άδειες. Η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλική Παπαθεοδώρου απέρριψε αίτηση αναίρεσης που είχε κάνει ο Ν. Ρωμανός κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά με το οποίο του απαγορευόταν να κάνει χρήση εκπαιδευτικής άδειας. Η αντεισαγγελέας έκρινε ότι η απόφαση του συμβουλίου είναι ορθή και αιτιολογημένη και συνεπώς δεν συντρέχει λόγος αναίρεσής της.

Μετά την απόφαση του Αρειου Πάγου ο συνήγορος του Ν. Ρωμανού Φρ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα «βραχιολάκια» στην περίπτωση του 22χρονου, ο οποίος εμφανίζεται πλέον να απειλεί και για απεργία δίψας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα