Βόλτα στην Αμφίπολη με ένα κλικ στο Google Map

Εξελίξεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τις αρχαιολογικές ανασκαφές φέρνουν οι εκπληκτικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη.

Επιταχύνεται η ολοκλήρωση του πρότζεκτ «Αριάδνη», η χαρτογράφηση δηλαδή των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Το πρωτοφανές παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πορεία των ανασκαφών και τις εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τύμβο της Αμφίπολης έδωσε το φιλί της ζωής στο πρότζεκτ «Αριάδνη», το οποίο οι ειδικοί ονόμασαν «Google map» της Αρχαιολογίας.

Με επικεφαλής τον Ιταλό καθηγητή Φράνκο Νικολούτσι, το πρόγραμμα «Αριάδνη» ξεκίνησε το 2013 με στόχο έως το 2017 να έχει χαρτογραφηθεί κάθε χώρος και να έχει ψηφιοποιηθεί κάθε πληροφορία σχετικά με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε δεκαεννέα ευρωπαϊκές χώρες. Με ένα απλό «κλικ» η Αρχαιολογία θα αποκαλύπτει όλα τα μυστικά και τα μυστήριά της σε ειδικούς, ερευνητές, φοιτητές ή απλούς λάτρεις του αντικειμένου, καθώς όλα τα σχετικά αρχεία και στοιχεία, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 6.000.000 και τώρα είναι διάσπαρτα σε πανεπιστήμια, μουσεία και υπουργεία, θα συγκεντρωθούν σε μία μοναδική βάση δεδομένων.

«Οπως η Αριάδνη, η μυθολογική πριγκίπισσα της Κρήτης, έδωσε στον Θησέα τον μίτο που τον βοήθησε να μη χαθεί μέσα στον λαβύρινθο, έτσι και η δική μας “Αριάδνη” (σ.σ.: Ariadne, από τα αρχικά του Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe) θα δημιουργήσει έναν ψηφιακό μίτο που θα μας βγάλει από τον λαβύρινθο των αποσπασματοποιημένων ευρωπαϊκών αρχαιολογικών αρχείων» δήλωσε ο καθηγητής Νικολούτσι.

Περιορισμένο κονδύλι

Στο πρόγραμμα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί με το σχετικά περιορισμένο κονδύλι των 8.000.000 ευρώ, η Ιταλία συμμετέχει με τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, η Ελλάδα και η Ολλανδία με δύο, ενώ Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία με ένα. Δικαιωματικά λοιπόν οι Ιταλοί κομπάζουν. «Σε ό,τι αφορά την Αρχαιολογία είμαστε πρώτοι στον κόσμο» είναι τα λόγια του ίδιου του καθηγητή Νικολούτσι, η δε «χαρτογράφηση» ξεκίνησε όχι στη μακεδονική γη, όπου τώρα έχει στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον αρχαιολόγων και μη, αλλά στην Πομπηία. Μεταξύ των Ελλήνων ειδικών που μετέχουν είναι η δρ Μαρία Θεοφιλάτου, project manager της Γενικής Διεύθυνσης «Ερευνα και Καινοτομία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οταν το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί, θα μπορούμε με τη βοήθεια 3D εκτυπωτών να εκτυπώνουμε ακριβή αντίγραφα όλων των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ευρώπης και να κάνουμε τς δικές μας ανασκαφές και ανακαλύψεις, ως νέοι Ιντιάνα Τζόουνς, καθισμένοι στο σαλόνι του σπιτιού μας.

Μενδώνη: Επειτα από μήνες η «απάντηση» για τον σκελετό

Τουλάχιστον έξι έως οκτώ μήνες θα χρειαστούν οι επιστήμονες προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά του σκελετού που βρέθηκε στην Αμφίπολη.

Αυτό δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποφεύγοντας να προβεί σε εικασίες για την ταυτότητα του «ενοίκου» του τάφου. «Ενα εξάμηνο, ένα οκτάμηνο είναι ένας μίνιμουμ χρόνος για να μπορέσουν οι επιστήμονες να μελετήσουν και να καταλήξουν στα αποτελέσματα των ερευνών τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποια ομάδα ειδικών θα αναθέσει την έρευνα.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα ο εν λόγω σκελετός να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, η κυρία Μενδώνη απάντησε «αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει». Η ίδια αποκάλυψε ότι η ομάδα του ΑΠΘ, που ασχολείται με τη Βεργίνα, συζητεί να γίνει εξέταση DNA στα οστά του Φιλίππου, τόνισε ωστόσο πως η λήψη γενετικού υλικού από τα καμένα οστά του πατέρα του Αλέξανδρου είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στο μεταξύ, για τη χωροθέτηση των νέων σταθμών διοδίων στον βασικό άξονα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ των οποίων και στην Αμφίπολη, το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε πως τα πλησιέστερα διόδια θα τοποθετηθούν μεταξύ Ασπροβάλτας και Κερδυλλίων, περίπου 25 χιλιόμετρα από την Αμφίπολη.

Πάντως αρχικά δεν προβλεπόταν σταθμός διοδίων εκεί, αλλά στη Ρεντίνα, με το υπουργείο να κάνει λόγο για μετατόπιση για καθαρά συγκοινωνιολογικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα