Χαλκίδα: Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, τι λένε οι σεισμολόγοι

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσαν και έβγαλαν από τα σπίτια τους  τα ξημερώματα της Τρίτης τους κατοίκους της Εύβοια.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός στην Αττική και σε όλη την κεντρική Ελλάδα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης  στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη είπε ότι πιθανόν δεν ήταν ο κεντρικός σεισμός.  Η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι ικανοποιητική.

Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας. Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως.

Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Παπαδόπουλος στην ίδια εκπομπή δήλωσε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι δυο πρώτες δονήσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορά τεσσάρων λεπτών στη 1.05 και στη 1.09. Ακολούθησαν τρίτος σεισμός μεγέθους 3,8R και τέταρτος στα 3,4R.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό".

«Ο σεισμός  είχε επίκεντρο στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, 30χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας σε υποθαλάσσιο χώρο, μία περιοχή που φιλοξενεί μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Είναι από το ένα ρήγμα το οποίο έχει μία διεύθυνση βορειδυτική, νοτιοανατολική και πιθανότατα σχετίζεται με το σεισμό που έγινε πριν 1,5 χρόνο στην περιοχή Ρεγγινίου και αποτελεί το νότιο κομμάτι του ρήγματος της Αταλάντης», είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «Έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο κύριο σεισμό της τάξης των 5,3 με 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για υλικές ζημιέςΣύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο των σεισμών υπολογίζεται στον θαλάσσιο χώρο 28 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 87 χλμ βόρειο-βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος της πρώτης δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα και της δεύτερης στα 5. Οι σεισμοί ήταν επιφανειακοί.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κλήσεις για αναφορά υλικών ζημιών. Oι δονήσεις έγιναν αισθητές κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λαμία, η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόνησσος.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή.

 

 

Χαλκίδα: Βίντεο η στιγμή του σεισμού

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα