Θρήνος στην κηδεία του 10χρονου. Τα λάθη που οδήγησαν στο ατύχημα

Η κηδεία του 10χρονου που έχασε τη ζωή του στην παραλία της Μυκόνου, έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Όμως, οι υπεύθυνοι λειτουργίας της επιχείρησης θαλασσίων σπορ στην παραλία Καλό Λιβάδι στη Μύκονο αποφάσισαν την ίδια ώρα να λειτουργήσουν κανονικά τις εγκαταστάσεις και να προσφέρουν υπηρεσίες θαλασσίων παιχνιδιών. Η «επιλογή» αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και κατακραυγή στα social media.

Δύο πραγματογνώμονες διόρισε η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια του ατυχήματος. To ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε και φυλάσσεται.

Εν τω μεταξύ, σημαντικές πληροφορίες για τα τραγικά λάθη των υπευθύνων φέρνει στο φως ρεπορτάζ του iefimerida.gr

Πρόκειται για έξι παραλείψεις που βαραίνουν το χειριστή του ταχυπλόου, αλλά και τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα:

1. Ο 22χρονος που βρισκόταν στο τιμόνι του ταχυπλόου δεν είχε την απαιτούμενη άδεια για να τραβάει με το σκάφος θαλάσσια παιχνίδια όπως σκι, φουσκωτές μπανάνες, κουλούρες, φουσκωτούς καναπέδες κλπ
. Είχε μόνο άδεια χειριστού ταχυπλόου. Υπενθυμίζεται πως για να μπορεί κάποιος να εργάζεται ως χειριστής σκάφους σε επιχείρηση με θαλάσσια σπορ θα πρέπει να διαθέτει εκτός από δίπλωμα και ειδική άδεια χειριστού για έλκυση θαλάσσιου παιχνιδιού, την οποία την αποκτά έπειτα από διετή εκπαίδευση. Τη συγκεκριμένη άδεια δεν την είχε ο 22χρονος, οπότε δεν θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας να τον προσλάβει σε αυτή τη θέση.

2. Σύμφωνα με το νόμο, σε ταχύπλοο που χρησιμοποιείται για την έλκυση θαλάσσιων παιχνιδιών πάνω στο σκάφος θα έπρεπε να υπάρχει και δεύτερο άτομο, ώστε να επιβλέπει τα παιδιά ή τους συμμετέχοντες και να ελέγχει την ασφάλεια τους. Στο συγκεκριμένο ταχύπλοο βρισκόταν μόνο ο χειριστής.

3. Στην προπέλα του ταχύπλοου δεν είχε τοποθετηθεί το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο (ή αλλιώς δίχτυ), η χρήση του οποίου είναι υποχρεωτική από σκάφη που χρησιμοποιούν τα Diving Centers, οι επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ κ.λ.π.. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προπέλα ήταν εκτεθειμένη και το αποτέλεσμα ήταν να τραυματίσει θανάσιμα τον 10χρονο.

4. Ο χειριστής του ταχύπλοου όταν είδε πως ο μικρός έπεσε στη θάλασσα δεν κατέβασε αμέσως το γκάζι, δηλαδή δεν έβαλε «νεκρά», ώστε η προπέλα να σταματήσει τη δολοφονική περιστροφή της και εκείνος να δει σε ποιο σημείο βρισκόταν ο 10χρονος ώστε να μπορέσει να τον προσεγγίσει με ασφάλεια. Αντιθέτως χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα έστριψε το τιμόνι και γύρισε το σκάφος προς το σημείο όπου είχε πέσει το παιδί. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τον έντονο κυματισμό που επικρατούσε δεν του επέτρεψε να υπολογίσει σωστά με αποτέλεσμα να χτυπήσει με το ταχύπλοο το άτυχο παιδί.

5. Σύμφωνα με πληροφορίες το σωσίβιο που είχε δοθεί στο 10χρονο από τους υπεύθυνους της επιχείρησης ήταν σάπιο και δεν μπορούσε να του προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις το σκάφος χτύπησε το παιδί εκείνο εξαιτίας της κακής κατάστασης που βρισκόταν το σωσίβιο δεν μπόρεσε να μείνει στην επιφάνεια.

6. Τελευταίο στοιχείο που προκύπτει είναι η απίστευτη δήλωση του λιμενάρχη Μυκόνου, ο οποίος φέρεται να είπε πως το παιδί συμμετείχε στο θαλάσσιο παιχνίδι χωρίς να γνωρίζει τα μέτρα ασφαλείας. Εδώ γεννάται το ερώτημα πως ένα παιδί 10 ετών θα έπρεπε να γνώριζε τους κανόνες ασφαλείας των θαλασσίων σπορ. Αυτοί που είχαν την αποκλειστική ευθύνη για να ενημερώσουν το ίδιο το παιδί και τους γονείς του είναι οι υπεύθυνοι λειτουργίας της επιχείρησης.

Κούγιας: Πολλές φορές δεν τηρείται τίποτα από αυτά που θα έπρεπε

Την οδύνη του για το συμβάν με τον θάνατο του 10χρονου παιδιού στη Μύκονο εξέφρασε μιλώντας στο «Πρωινό MEGA» ο Αλέξης Κούγιας που ανέλαβε την υπεράσπιση του χειριστή του μοιραίου σκάφους, επισημαίνοντας ότι η τραγωδία έχει υπευθύνους.

«Θέλω πρώτα να εκφράσω προσωπικά και εκ μέρους του παιδιού που ανέλαβα την υπεράσπισή του, αν μπορεί αυτό να γίνει με λόγια, την απόλυτη οδύνη και την απόλυτη λύπη, την απόλυτη συμπαράσταση προς την οικογένεια, τους γονείς του παιδιού», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο ποινικολόγος.

«Είναι μια τραγωδία που έχει υπεύθυνους», επισήμανε εν συνεχεία τασσόμενος ωστόσο υπέρ του να μην γίνει κατανομή ευθυνών ακόμα. «Να σας πω μόνο ότι το σκάφος είναι σκάφος για λίμνες. Δεν έχουν καρίνες που να αντέχουν τον αέρα των 7-8 μποφόρ. Πολλές φορές δεν τηρείται τίποτα από αυτά που θα έπρεπε να τηρούνται για να μην γίνονται ατυχήματα», είπε ωστόσο με νόημα.

Μύκονος: Βροχή οι καταγγελίες για την επιχείρηση με τα θαλάσσια σπορ

Ένταση με τη δήμαρχο Μυκόνου για τον θάνατο του 10χρονου

Μύκονος: Η επιχείρηση με τα θαλάσσια σπορ λειτουργούσε 1,5 μήνα παράνομα

Πηγή: aftodioikisi

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα