Επαγγελματική ανακούφιση σε 145.500 ανέργους. Τα προγράμματα

Την σταδιακή υλοποίηση από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους τουλάχιστον επτά προγραμμάτων, τα οποία θα καλύψουν 145.500 ανέργους, προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

 

Τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε νεοπροσλαμβανόμενους και σε μακροχρόνια άνεργους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι οι άνεργοι θα βρουν απασχόληση «με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κυρίως ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατ’ εξαίρεσιν έγκρισή τους από τώρα. Εξακόσια εκατομμύρια μάλιστα από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν, να μας δοθούν εντός του έτους, του 2014. Ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους».

 

Το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε εφαρμογή δυο προγράμματα που αφορούν 50.000 ωφελούμενους από 18 έως 29 ετών. Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης της κατάρτισης και της απασχόλησης, μέσω ΚΕΚ, με επιδότηση μέσω της «Επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» - voucher. Στα προγράμματα αυτά δεν εμπλέκεται ο ΟΑΕΔ, αλλά πραγματοποιούνται μέσω του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Οι προκηρύξεις γι' αυτά έχουν ήδη δοθεί για διαβούλευση.

 

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά 38.000 άνεργους ηλικίας 25 - 29 ετών. Σε αυτό, μέσω voucher (επιταγή κατάρτισης) θα προσφέρεται τόσο θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 100 ωρών, όσο και πρακτική εξάσκηση έως 5 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρεται σε 15.000 αποφοίτους AEI - TEI και σε 23.000 νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με «αμοιβή» (εκπαιδευτικό επίδομα+ασφάλιση) ύψους 2.530 ευρώ και 2.280 ευρώ, αντίστοιχα.

 

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι αντίστοιχο του πρώτου, αφορά όμως 12.000 νέους ανέργους ηλικίας 18 - 24 ετών. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 43.200.000 ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν 3.000 νέοι άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ και 9.000 απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Τα υπόλοιπα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι:

 

*Πρόγραμμα κατάρτισης 16.000 ανέργων άνω των 29 ετών: Το πρόγραμμα θα γίνει μέσω ΟΑΕΔ, θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που συνολικά θα φτάνει έως τους πέντε μήνες. Το κόστος του θα ανέλθει στα 112.000.000 ευρώ.

 

*Λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Το πρόγραμμα στόχο έχει να απασχολήσει 6.500 ανέργους, σε θέσεις εργασίας που αφορούν την κοινωνική οικονομία και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

 

*Πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης για 50.000 ανέργους: Αφορά πεντάμηνη εργασία σε δημόσιους φορείς και ξεκινάει επίσης τον Σεπτέμβριο.

 

*Ειδικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους που θα απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε τομείς που αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή και η πληροφορική. Το πρόγραμμα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο νωρίτερα από τον Νοέμβριο και δεν αποκλείεται τελικά να υλοποιηθεί εντός του 2015.

 

*Πρόγραμμα (youth guarantee) για 8.000 ανέργους ηλικίας έως 24 ετών. Η έναρξή του προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο ή το πιθανότερο, τον Ιανουάριο του 2015.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τον ΟΑΕΔ τρέχουν τρία προγράμματα.

 

Συγκεκριμένα, έως τις 21 Αυγούστου ισχύει η συμπληρωματική πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ για επιδότηση 900 νέων ανέργων που επιθυμούν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση με έμφαση στην καινοτομία. Στα 10.000 ευρώ η επιδότηση. Πρόκειται για συμπληρωματική πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς το πρόγραμμα τρέχει από τις αρχές του 2014 και αφορά την ενίσχυση συνολικά 2.000 νέων.

 

Επίσης, τρέχει η επιδότηση της απασχόλησης 10.000 ανέργων σε Τοπικές Δράσεις (ΤΟΠΣΑ–ΤΟΠΕΚΟ) καθώς και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων των οποίων λόγω της θέσης τους επηρεάζεται η λειτουργία από τα έργα κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη. «Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

 

Επισπεύδουμε την ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθούμε και τους ανθρώπους να κερδίσουν το ΣΤΟΊΧΗΜΑ της ανάπτυξης. Ώστε από τα πρώτα βήματα, να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι «Το 20% των νέων που προσλαμβάνονται με προγράμματα επιδοτούμενα παραμένουν στις θέσεις εργασίας και μετά τη λήξη τους».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα