Μαρία Δημητριάδη: Νικήθηκε από μία σπάνια ασθένεια

«Πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου γριά; Αν ζήσω, πιστεύω πως θα είμαι η ίδια. Σε ό,τι αφορά το πνεύμα μου, δεν την καταλαβαίνω την ηλικία να περνάει από πάνω μου. Τώρα, βιολογικά, όλο και με πιάνει κανένας πόνος όταν βρέχει...»

Αυτά τα προφητικά λόγια ανήκουν στη Μαρία Δημητριάδη, την πρώτη γυναίκα του Ανδρέα Μικρούτσικου, που «έφυγε» χθες -πριν γεράσει- στα 58 της χρόνια από πνευμονική ίνωση. Αυτές οι δηλώσεις συμπεριλαμβάνονται σε συνέντευξη που έδωσε στον υπογράφοντα τον Οκτώβριο του 1987 για το περιοδικό «ΚΑΙ». Είχε ήδη χωρίσει από τον Ανδρέα, έκανε μια στροφή στη ζωή της, αλλάζοντας πρώτα απ’ όλα το λουκ της και σκεφτόταν να αρχίσει εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά. Ωστόσο, είχε μια θλίψη στο βλέμμα της που δεν αποχωρίστηκε ποτέ!

Η «τραγουδίστρια με τη φωνή-καμπάνα», όπως τη χαρακτήριζαν, τους τελευταίους μήνες (όπως είχε δημοσιεύσει η «Εspresso») νοσηλευόταν σε σουίτα του «Ευαγγελισμού» δίνοντας μάχη με την ύπουλη αρρώστια των πνευμόνων. Γνώριζε από την πρώτη στιγμή τις πιθανότητες να αναρρώσει από την σπάνια ασθένειά της, αλλά μιλούσε γι’ αυτή μόνο στα οικεία της πρόσωπα, τη μητέρα της, την αδελφή της Αφροδίτη Μάνου, τον Θάνο Μικρούτσικο και τον γιο της Στέργιο (από το γάμο της με τον Ανδρέα Μικρούτσικο). Η τελευταία προσπάθεια ανάνηψης έγινε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και μπήκε στην Εντατική. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε δίπλα της την Αφροδίτη Μάνου, τον Ανδρέα και τον Στέργιο. Ομως, καθώς ήξερε ότι θα «φύγει», είχε ήδη ζητήσει να αποτεφρωθεί και να σκορπιστεί η στάχτη της στη θάλασσα (σ.σ.: η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία).

Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε να ανεβαίνει βουβά τον Γολγοθά της. Το πρόβλημα με την υγεία της την ανάγκασε να εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου έμεινε για αρκετές μέρες. Στη  συνέχεια πήρε εξιτήριο, καθώς όλα έδειχναν ότι η κατάσταση της υγείας της είχε βελτιωθεί. Ομως, δυστυχώς, υποτροπίασε και οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Και στο παρελθόν αντιμετώπισε προβλήματα τόσο με την υγεία της όσο και οικονομικά (όπως είχαμε γράψει στις 4 Νοεμβρίου, παλαιότερα είχε υποβληθεί σε λεπτή επέμβαση στο πόδι της και, με τη μεσολάβηση της Ζωής Λάσκαρη, είχε νοσηλευτεί δωρεάν σε γνωστό ιατρικό κέντρο). Η αξιοπρέπειά της όμως δεν της επέτρεπε να κοινοποιεί τα προβλήματά της. Ζούσε το δράμα της βουβά, ζητώντας στήριξη μόνο από τα αγαπημένα της πρόσωπα...

Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στον Ταύρο, όπου τη δεκαετία του ’70 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος. Αρχισε το τραγούδι από πολύ νωρίς, αλλά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 είχε σποραδικές εμφανίσεις στη δισκογραφία. Μετά το χωρισμό της από τον Ανδρέα Μικρούτσικο άλλαξε ρότα. Στην ίδια συνέντευξη στο «ΚΑΙ» δήλωνε: «Αδυνάτισα, είμαι πενήντα πέντε κιλά και τώρα μπορώ να φοράω μπλουτζίν και γενικώς στενά και μοντέρνα ρούχα. Οσο για το ότι κάνω μόνο συναυλίες, είναι γιατί... δυσκολεύομαι να συνεργαστώ με άλλους. Θα μπορούσα να συνεργαστώ με την αδελφή μου, την Αφροδίτη Μάνου, τους αδελφούς Κατσιμίχα και τον Βαγγέλη Γερμανό, αλλά δεν έχω επαφές στο χώρο των μαγαζιών. Το ψάχνω πάντως και ίσως ρισκάρω να σηκώσω το βάρος μόνη μου σε κάποιο μαγαζί». Αφήνοντας πίσω τα «επαναστατικά» τραγούδια, μίλησε με ενθουσιασμό εξαίροντας το έργο του τότε πρωτόβγαλτου Στέφανου Κορκολή. «Τραγούδησα την πρώτη συνθετική δουλειά του Στέφανου Κορκολή («Το μαγικό κλειδί», το ’87). Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί πιστεύω πώς αν γεννιότανε σήμερα ο Μάνος Χατζιδάκις, θα έγραφε τη μουσική του Κορκολή» τόνισε. Σε εκείνη τη συνέντευξη η Μαρία είχε πολύ χιούμορ, αλλά και τη διάθεση να μιλήσει για όλα, ακόμα και να πει ότι τρώει τα νύχια της και γι’ αυτό δεν τα βάφει.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τη δεκαετία του ’70 τραγούδησε μερικά σπουδαία έργα της εποχής, όπως το «Ηλιος ο πρώτος» του Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, (από όπου και η κλασική ερμηνεία «Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι»), αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή ερμηνεύοντας από πολύ νωρίς Θεοδωράκη και αργότερα Θάνο Μικρούτσικο (τα «Πολιτικά τραγούδια» σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ). Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα την περίοδο αυτή (δικτατορία και Μεταπολίτευση), δηλαδή η ενασχόλησή της με το «πολιτικό» τραγούδι, τη στιγμάτισε ως καλλιτέχνιδα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Τη δεκαετία του ’80, πάντως, η Μαρία Δημητριάδη προσπάθησε να πει πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, πιο λυρικά, όπως Χατζιδάκι («Για την Ελένη», σε στίχους Μιχάλη Μπουρμούλη).

Το 1996 έκανε προσπάθεια επιστροφής με το ροκ δίσκο «Αύριο», παραγωγής του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Επειτα συμμετείχε σε αρκετές συναυλίες, όμως δεν είχε ηχογραφήσει νέο δίσκο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η «τραγουδίστρια της Αριστεράς» ήθελε να γράψει ένα βιβλίο που θα περιελάμβανε όλες τις καλές και τις κακές στιγμές της καριέρας και της ζωής της. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της εξέφρασαν πολλοί συνάδελφοί της, αλλά και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), τονίζοντας την ανείπωτη θλίψη των εργαζομένων για το θάνατο της «μεγάλης αυτής τραγουδίστριας που έκανε τραγούδι την ταξική πάλη».


Ανέβαλε την πρεμιέρα της εκπομπής του

Ο θάνατος της Μαρίας Δημητριάδη κυριολεκτικά καταρράκωσε τον σοκαρισμένο Ανδρέα Μικρούτσικο και τον έκανε να αλλάξει τα τηλεοπτικά του σχέδια. Η νέα του εκπομπή «Παρέα με τον Ανδρέα», που επρόκειτο να κάνει σήμερα πρεμιέρα από το Star, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11.00 το πρωί. Ο Ανδρέας δέθηκε προσωπικά, αλλά και καλλιτεχνικά στα νιάτα του με την αξέχαστη ερμηνεύτρια. Μαζί έκαναν μεγάλες επιτυχίες στην περίοδο της Μεταπολίτευσης που κυριαρχούσε το επαναστατικό τραγούδι. Στην ίδια παρέα ήταν και ο αδελφός του, Θάνος Μικρούτσικος, για τον οποίο η Μαρία Δημητριάδη έχει δηλώσει: «Τον πήγα στον Πατσιφά της “Λύρα” για να κάνουμε τα “Πολιτικά Τραγούδια”». Ο Ανδρέας, μαζί με τον γιο τους Στέργιο, αλλά και τον Θάνο τη στήριξαν όλο αυτό τον καιρό στο Γολγοθά που πέρασε με την ασθένειά της, δυστυχώς όμως εκείνη νικήθηκε...

 

 

 

Πέθανε από πνευμονική νόσο η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη

"Έφυγε" η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα