Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εξαφανισμένων Παιδιών, παρουσιάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ  ανησυχητικά στοιχεία στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ζάππειο!

Ένα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των εξαφανισμένων παιδιών να ανέρχεται σήμερα στα 97, ενώ 23 είναι τα ανήλικα θύματα αρπαγής!!!

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 εξαφανίστηκαν 138 παιδιά, από τα οποία τα 90 έχουν βρεθεί.

Μάλιστα, ο αστυνόμος Β' Αντώνης Παπαντώνης, από το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων και το Γραφείο Εξαφανίσεων Ατόμων τόνισε ότι το ποσοστό εξαφανίσεων ανηλίκων στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο από ότι στην Αττική, σε αντίθεση με το παρελθόν!

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι 2,5 φορές μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κοριτσιών που εξαφανίζονται σε σχέση με τα αγόρια.

Την δράση του Χαμόγελου του Παιδιού, παρουσίασε η Συντονίστρια Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000/Amber Alert Hellas, Ιωάννα Λαγουμιντζή, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013, μέσω της γραμμής 116000!

Συνολικά ο σύλλογος δέχθηκε 41 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.

Το 80% αφορούσε φυγές εφήβων, το 5% γονικές αρπαγές, το 10% ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων και το 5% εξαφανισμένους ασυνόδευτους ανήλικους.

Σε ποσοστό πάνω από 80% ήταν Ελληνόπουλα και ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 13 έως 18.

Από τις 34 περιπτώσεις, στις οποίες το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες βρέθηκαν και τα 34 παιδιά, δηλαδή επιτυχία 100%, ενώ βρέθηκε ακόμη ένα παιδί που είχε εξαφανιστεί το 2012.

Στις αιτίες εξαφάνισης ανηλίκων, το 46% αφορά τις σχέσεις με την οικογένεια, το 30% σχέσεις με το άλλο φύλλο και ακολουθούν προβλήματα ψυχικής υγείας σε ποσοστό 14%, καθώς και άλλοι παράγοντες.

«Το "Χαμόγελο του Παιδιού" και η Ελλάδα πρωτοστατούν σε μία προσπάθεια για την ανεύρεση παιδιών και για την κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε φαινόμενα και προβλήματα εξαφάνισης παιδιών. Πραγματικά αποτελούμε πρότυπο για την Ευρώπη» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ "Το Χαμόγελο του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος.

Ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε τους πολίτες να αναζητήσουν συμβουλές για το συγκεκριμένο θέμα στο site του Χαμόγελου του Παιδιού, www.hamogelo.gr.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εξαφανίσεις παιδιών είναι ακόμη περισσότερες, αφού σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για εξαφανισμένα παιδιά, 800.000 εξαφανίσεις παιδιών δηλώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, δηλαδή 2.000 παιδιά την ημέρα, 100.000 παιδιά αναζητούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία, 20.000 παιδιά δηλώνονται εξαφανισμένα κάθε χρόνο στην Αυστραλία και 45.000 παιδιά στη Βραζιλία. Το 2012 εξαφανίστηκαν 13.455 παιδιά στη Ρωσία, με τα 1.382 να αναζητούνται ακόμη.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης που ονομάστηκε «Κώστας Μακρής» στη μνήμη ενός εκ των ιδρυτών της, στελέχους του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία Notfound: εάν κάποιος κατεβάσει την εφαρμογή, η εικόνα ενός εξαφανισμένου παιδιού θα δημοσιεύεται αυτόματα σε κάθε «σελίδα σφάλματος 404» της ιστοσελίδας του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα