Ελλάδα: Μείωση του πρσδόκιμου ζωής λόγω φτωχής διατροφής

Βαρύτατο τίμημα πληρώνουν οι Ελληνες για την εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, με τη χώρα μας να κατρακυλά στη 13η θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης, χάνοντας την προνομιακή τρίτη θέση που κατείχε το 1970. Το εύρημα προκύπτει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από μελέτη του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού «British Journal of Medicine», ενώ οι επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εικάζουν πως η κατρακύλα δε θα σταματήσει εδώ, αφού η βασική της αιτία –δηλαδή η ανθυγιεινή διατροφή- είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κρίση.

Αποτελεί δε κοινό μυστικό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γράφει η εφημερίδα, πως «όταν ο κόσμος φτωχαίνει, τρώει χειρότερα». Χαρτογραφώντας την πορεία της Ελλάδας τον τελευταίο μισό αιώνα σε ό,τι αφορά τη μακροζωία, ο κ. Βλάσης Πυργάκης, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η Ελλάδα κατείχε την 3η θέση στην Ευρώπη σε προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ την ίδια εποχή ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων ήταν 71,84 χρόνια. Δέκα χρόνια μετά, στα τέλη του 1970 η Ελλάδα διατήρησε την τρίτη θέση παρότι η θνητότητα από καρδιαγγειακά αίτια εκείνα τα χρόνια διέγραψε αυξητική πορεία, ενώ το 1999 βρέθηκε στην 8η θέση του ευρωπαϊκού προσδόκιμου επιβίωσης κάνοντας βουτιά πέντε θέσεων».

Το 2009 χρονιά-ορόσημο που μας έπληξε η οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρέθηκε 13η στο ευρωπαϊκό προσδόκιμο επιβίωσης και έκτοτε παραμένει σε αυτή τη θέση, ενώ ο μέσος όρος αυξήθηκε φτάνοντας το 2010 τα 80,05 έτη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα