Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς μέσα στη νέα αντιπυρική περίοδο

Με το 50% του στόλου των αεροσκαφών, δύο μισθωμένα ελικόπτερα και χωρίς πιλότους το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να δώσει τη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των δημόσιων ταμείων δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για τον καθαρισμό των δασών και το άνοιγμα δασικών δρόμων, παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου.

Μπροστά στο μεγαλύτερο αδιέξοδο των τελευταίων ετών βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που αναμφίβολα αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για τη χώρα μας. Η πολιτική ρευστότητα και η οικονομική ύφεση κρατάει κλειστά τα ταμεία του κράτους, με αποτέλεσμα έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να μην έχει ρυθμιστεί κανένα απολύτως ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο πύρινος εφιάλτης έκανε την πρώτη του εμφάνισή για τη φετινή περίοδο με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τρίτη, 5 Ιουνίου, στη θέση Μακρυβούνι, στα Λευκάκια Αργολίδας, και κατέκαψε περισσότερα από 2.500 στρέμματα καλλιεργειών και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ άλλες δύο πυρκαγιές λαχτάρισαν τους κατοίκους της Κορινθίας την ίδια μέρα.

Παράλληλα, ενδεικτικό της ανησυχίας και της επικινδυνότητας είναι το γεγονός ότι από το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου μέχρι και το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα ξέσπασαν 39 αστικές πυρκαγιές και 15 δασικές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ...

Ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και οι πόροι που διοχετεύονται κάθε χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στον αέρα και η χώρα είίναι στο έλεος των κινδύνων από μια ενδεχόμενη πύρινη λαίλαπα. Οπως καταγγέλλουν στην «Εspresso της Κυριακής» οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος και οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φέτος μόνον από θαύμα θα σωθούμε.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Πεντέλης - Μελισσίων Δημήτρης Στεργίου, «η κεντρική διοίκηση όχι μόνο δεν έχει καθορίσει ακόμα το ποσό των χρημάτων που πρέπει να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση για τον καθαρισμό των δασικών και των περιαστικών περιοχών, αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε καν αν θα προσληφθούν εποχικοί για να ενισχύσουμε τις περιπολίες και να επανδρώσουμε τα πυροφυλάκια στα επικίνδυνα σημεία του Λεκανοπεδίου. Για παράδειγμα, στη δική μας περιοχή ευθύνης, όπου χρειαζόμαστε 35 άτομα να καλύψουν 82.000 στρέμματα στην Πεντέλη, ακόμα δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα και το κακό είναι ότι αυτή τη φορά μια ενδεχόμενη πυρκαγιά θα μπει μέσα στον αστικό ιστό, διότι δεν έχει μείνει πευκόφυτη περιοχή για να κάψει. Λυπούμαι που το λέω, αλλά τα πράγματα είναι πλέον εξόχως επικίνδυνα και, επαναλαμβάνω, τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν καθορίσει ούτε καν το ποσό που θα διαθέσουν για την πρόληψη».

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης, καθώς, όπως μας εξηγεί, η υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της για φέτος μόνο το 50% των αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα και δύο μισθωμένα ελικόπτερα:

«Δυστυχώς, για φέτος η Πολεμική Αεροπορία μάς ενημέρωσε ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας μόνον 20 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 είναι παλιάς τεχνολογίας Καναντέρ 215, τα οποία δεν πετάνε με υψηλές θερμοκρασίες και δεν μας εξήγησε κανένας για ποιο λόγο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο 50% του στόλου. Επίσης, μας διαθέτουν 2 μισθωμένα ελικόπτερα, ενώ τα υπόλοιπα 5, ιδιόκτητα του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη συντήρηση των οποίων χάθηκαν δύο χρόνια συζητήσεων και άγονων διαγωνισμών, θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος, γιατί δεν έχουμε χειριστές να τα πετάξουν! Τα δελτία πτητικής ικανότητας των πιλότων του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν λήξει και το κράτος ψάχνει ακόμα να βρει τρόπο για να προσλάβει πέντε ιδιώτες πιλότους».

Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα που μας περιγράφει ο κ. Σταμούλης για τα επίγεια μέσα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής, που όπως τονίζει, «φτάσαμε στο σημείο να εκλιπαρούμε ιδιώτες να μας δίνουν χρήματα για να αλλάξουμε λάστιχα στα φορτηγά, ενώ με αυτήν την οικονομική δυσπραγία και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο δεν θα μας δίνουν πιστώσεις για να βάζουμε βενζίνη στα οχήματα».

Οπως εκτιμά και ο δήμαρχος Πεντέλης - Μελισσίων κ. Στεργίου, «δεν είναι δυνατόν όλοι να ευαγγελίζονται την πρόληψη και να ποντάρουν στην καταστολή. Κοροϊδευόμαστε, όταν λέμε πως, όταν ανάψει η φωτιά, θα τρέξει η Πυροσβεστική και θα τη σβήσει. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που είναι για γέλια και κλάματα. Γέλια, γιατί μιλάμε για ένα κράτος που δεν ξέρει τι στρατηγική πρέπει να εφαρμόσει, και κλάματα, γιατί από εδώ και πέρα δεν θα καούν τα περιαστικά δάση αλλά θα καεί κόσμος».

Αναφερόμενος στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Σταμούλης υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχουν προσληφθεί οι 1.900 συμβασιούχοι πυροσβέστες που κάθε χρόνο ενισχύουν τις περιπολίες για την πρόληψη, ενώ, όπως λέει, «με μια ελληνική πατέντα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετέτρεψε 4.000 θέσεις μονίμων υπαλλήλων σε θέσεις επιθητείας με πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης που έχουν θολά εργασιακά δικαιώματα και δεν μπορούν να απασχολούνται τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες, ενώ δεν θα αποστέλλονται σε εκτός έδρας περιστατικά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα