Δάνειο στο ΙΚΑ για τις συντάξεις Οκτωβρίου - Νοεμβρίου

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται το ΙΚΑ και, όπως επισημαίνει η διοίκησή του, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την εξυπηρέτηση ανελαστικών υποχρεώσεων.
Ετσι, για να πληρώσει τις συντάξεις Οκτωβρίου - Νοεμβρίου θα πάρει δανεικά 630 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ από συναλλαγές ρέπος που θα γίνουν με ενέχυρο ομόλογα του Δημοσίου και άλλα 230 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ-ΔΕΗ).
Το σχέδιο ταμειακής στήριξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αποφασίζει σήμερα η διοίκηση του Ταμείου, προβλέπει:
n Τον έντοκο δανεισμό 130 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό που «κόβει» κατά 30% τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ από την 1η Νοεμβρίου) και 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ-ΔΕΗ. Το δάνειο είναι για διάστημα 14 ημερών, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, «προκειμένου να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές».
n Την πραγματοποίηση συναλλαγών ρέπος ύψους 400 εκατ. ευρώ επί ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει. Η πρώτη θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου για 200 εκατ. ευρώ και η δεύτερη στις 26 Οκτωβρίου, για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων ρέπος (στις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία λήγουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

ta nea .gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα