Νοικοκυριά σε απόγνωση Ο πιο δύσκολος χειμώνας έρχεται

Βαρύς και ασήκωτος θα είναι ο χειμώνας που έρχεται για μισθωτούς και συνταξιούχους που καλούνται για μία ακόμα φορά να βάλουν το χέρι στην… άδεια σχεδόν τσέπη και να πληρώσουν τα απίστευτα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Έτσι, μέχρι τον Ιανουάριο, ένας μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ, ένα σπίτι σε φθηνή περιοχή στην Αθήνα, ένα σπίτι στο χωριό που το βρήκε από τους γονείς του και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά θα κληθεί να δώσει 2.370 ευρώ, ενώ ένα ζευγάρι μισθωτών με οικογενειακό εισόδημα 31.000 ευρώ, ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να δώσει στην εφορία πάνω από 2.000 ευρώ.

Μετά το τριπλό χαράτσι με την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών που αφορά σε 2,3 εκατ. φορολογούμενος που καλούνται να πληρώσουν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, από τον Οκτώβριο έρχεται νέα καταιγίδα τελών και εισφορών.

Ειδικό τέλος ακινήτων που θα πληρωθεί μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, φουσκωμένα τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ., ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας που εκκρεμεί από το 2009 για 1.280.000 φορολογούμενος και η ειδική εισφορά του 2009 που χρωστάνε οι ίδιοι φορολογούμενοι είναι η νέα καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων που θα πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η απόγνωση είναι η κατάλληλη λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση σε αρκετά νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι πληρώνουν με δόσεις την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, αλλά και το φόρο εισοδήματος του 2010. Άλλοι πάλι υποβάλλουν έως 30 Σεπτεμβρίου δηλώσεις προηγούμενων ετών για να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η Εφορία να απειλεί με αυτόφωρο, όσους δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Όσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Αυτός ο στόχος φαντάζει τουλάχιστον αστείος, αφού την ώρα που συνταξιούχοι και μισθωτοί με κουτσουρεμένα εισοδήματα πληρώνουν ξανά και ξανά για την κρίση, ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα