Γιάννης Κάφκας: "Κουράγιο φίλε, οι σκέψεις μας μαζί σου"

«Κουράγιο φίλε Γιάννη, οι σκέψεις μας μαζί σου» λένε με μία φωνή φίλοι, γνωστοί αλλά και άτομα που δεν γνώριζαν από κοντά τον 31χρονο Γιάννη Κάφκα ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο γενικό κρατικό της Νίκαιας μετά από τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς.

«Άνθρωπος ευαίσθητος και πολιτικοποιημένος. Με άποψη και αγάπη γι’ αυτό που έκανε». Έτσι περιγράφουν τον ίδιο, φίλοι του Γιάννη Κάφκα σε μια online κοινότητα σχετικά με την ψηφιακή φωτογραφία. Οι περισσότεροι έχουν συνομιλήσει μαζί του αρκετές φορές αλλά λίγοι τον έχουν γνωρίσει από κοντά. Τους ενώνει το κοινό πάθος, η φωτογραφία.

Ο Γιάννης Κάφκας, ο οποίος διατηρεί και blog στο οποίο δημοσιεύει τις φωτογραφίες του, είχε ένα πάθος (τη φωτογραφία) αλλά και μία αγάπη: την «άσχημη» Αθήνα την οποία όμως με μαγικό τρόπο έκανε όμορφη μέσα από τις φωτογραφίες του. Φωτογραφίες ανθρώπινες, παραστατικές, ασυνήθιστες και ρεαλιστικές που αποτυπώνουν την πραγματικότητα της στιγμής. Κυριολεκτικά, ισότιμες με χίλιες λέξεις.

Μέσα στις τόσες και τόσες φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει, μοιραία στέκεται κανείς σε κάποιες που έχει τραβήξει από παλαιότερα επεισόδια στο κέντρο… Ειδικά, αυτή με τη σπασμένη τζαμαρία μετά από ένταση στο κέντρο είναι -αν μη τι άλλο- συγκλονιστικά αναπαραστατική…

Όπως φαίνεται, ήταν πρωτοπόρος στις πορείες και τις διαδηλώσεις. Όχι για να προκαλέσει επεισόδια ή να διαμαρτυρηθεί αλλά για να αιχμαλωτίσει αυτό που έβλεπαν τα μάτια του με τη φωτογραφική του μηχανή: το πάθος και τον παλμό του πλήθους, την «άσχημη» Αθήνα που ζει την ένταση και μετά «γλύφει τις πληγές της».

Ίσως αυτό το αγνό πάθος του, να φωτογραφίζει τη στιγμή, του να στάθηκε η αφορμή να βρεθεί ένα βήμα πριν το θάνατο και τώρα να παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή…

Κράτα γερά Γιάννη. Δε το λένε μόνο οι φίλοι του στο διαδίκτυο, το λέμε όλοι οι Έλληνες…

Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες του 31χρονου από το blog του

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα