Ζητούν αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο

Μετά από μια «μαραθώνια» συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αποφασίστηκε η άμεση υποβολή ψηφίσματος στο Προεδρείο της Βουλής καθώς και κατάθεση κοινής τροπολογίας επί του λεγόμενου «αντικαπνιστικού» Νόμου του 2010, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές οι οποίες θα επιτρέψουν την τόνωση της καταναλωτικής κίνησης.

Πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου είναι η αντικατάσταση των άρθρων 3 και 6 του Ν. 3730/2008, δηλαδή ο ελεύθερος διαχωρισμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μαγαζιά «καπνιζόντων» και «μη καπνιζόντων» με τη βοήθεια ειδικού σήματος, καθώς και η μετακύληση της πειθαρχικής ευθύνης σε περιπτώσεις παραβάσεων, αποκλειστικά στους πελάτες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν στατιστικά δεδομένα που έδειχναν τον βαθμό επηρεασμού του τζίρου σε χώρους εστίασης και αναψυχής (μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες) από την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν μειώσεις της τάξης του 60% στα καφέ και τα μπαρ του Ηρακλείου Κρήτης, αγγίζοντας το 90% για τα νυχτερινά κέντρα της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς, ζήτησε τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τα καταστήματα που τυχόν θα επιλέξουν να μην επιτρέψουν το κάπνισμα στους χώρους τους, καθώς και την έναρξη αντικαπνιστικής καμπάνιας σε σχολεία και χώρους κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα