Robert Louis Stevenson: 160 χρόνια από τη γέννησή του

Σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου του 1850, ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον γεννήθηκε στο Εδιμβούργο, γνωστός Σκοτσέζος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος.

Σε όλους μας είναι ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του  Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ  αλλά και το μυθιστόρημα Το νησί των θησαυρών.
Σήμερα η Google αφιερώνει το logo  της στα 160 χρόνια από τη γέννησή του

Οι ιστορίες και οι χαρακτήρες που έπλασε, όπως ο πειρατής με το ξύλινο πόδι και τον παπαγάλο, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους πολυπληθείς αναγνώστες του, σε όλο τον κόσμο.
Ξεκίνησε με σπουδές στην Νομική αλλά σύντομα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία.

Πολυταξιδεμένος συγγραφέας, κατέληξε στη Σαμόα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Το βιβλίο του Το Νησί των Θησαυρών είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό εφηβικό βιβλίο

Ένας γερο-ναυτικός φτάνει σε κάποιο πανδοχείο κουβαλώντας το σεντούκι του. Πολύ γρήγορα ο μικρός Τζιμ, ο γιος του πανδοχέα, ανακαλύπτει πως ο παράξενος ναυτικός κρύβει κάποιο μυστικό. Είναι ο χάρτης ενός νησιού, όπου βρίσκεται κρυμμένος ένας θησαυρός. Απ' αυτή τη στιγμή και μετά αρχίζουν οι περιπέτειες. Κανείς δεν το ξέρει όταν η «Ισπανιόλα» σαλπάρει με το νεαρό Τζιμ, το χρηματοδότη του ταξιδιού Τριλόνυ, το γιατρό Λάιβεζυ. Πολύ σύντομα όμως όταν το πλήρωμα, αποτελούμενο από παλιούς πειρατές, στασιάσει, αρχίζει αγώνας ζωής και θανάτου και, φυσικά, διεκδίκησης του θησαυρού. Κλασικό στο είδος του αυτό το βιβλίο, συναρπάζει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας με το ανεξάντλητο της πλοκής και της περιπέτειας.

Η Παράξενη Υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ ή αλλιώς Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ είναι μια νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας γραμμένη α

Το βιβλίο βασίστηκε σε έναν εφιάλτη που είχε ο συγγραφέας], και έγινε ένα από τα πιο γνωστά του έργα. Έγινε μεγάλη επιτυχία αμέσως μετά την κυκλοφορία του και μέσα σε λίγο διάστημα ανέβηκε στο θέατρο στη Βοστώνη και το Λονδίνο. Αργότερα έγινε η βάση για αναρίθμητες παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Ο Κύριος Άτερσον, ο δικηγόρος, μαθαίνει από τον εξάδερφό του, τον κο Ένφιλντ, πως ένας απεχθής άντρας με το όνομα Χάιντ έχει πληγώσει ένα μικρό κοριτσάκι. Ο Άτερσον ξέρει πως ο Χάιντ είναι ο μοναδικός κληρονόμος του πελάτη και φίλου του δόκτορ Τζέκιλ. Ο Άτερσον αρχίζει να παρατηρεί παράξενα φαινόμενα μεταξύ των Τζέκιλ και Χάιντ, που ποτέ δεν τους βλέπει μαζί: ο Κύριος Χάιντ μπαινοβγαίνει στο σπίτι του Τζέκιλ, είναι ένοχος για το φόνο του μέλους του κοινοβούλιου Σερ Ντάνβερς, και επίσης, φαίνεται να είναι δεμένος μαζί με τον Τζέκιλ στον ξαφνικό θάνατο του δόκτορ Λάνιον, ενός φίλου του δόκτορ Τζέκιλ. Ο γιατρός κλειδώνεται στο εργαστήριό του και στέλνει τους υπηρέτες του σε αναζήτηση ενός φάρμακου. Ο Άτερσον ειδοποιείται από τον μπάτλερ του γιατρού, και οι δύο μπαίνουν μετά βίας στο εργαστήριο. Εκεί βρίσκουν τον Χάιντ, που έχει αυτοκτονήσει, και ένα γράμμα από τον δόκτωρ Τζέκιλ, που αποκαλύπτει πως ο Χάιντ και εκείνος ήταν ο ίδιος άνθρωπος: O δόκτωρ Τζέκιλ είχε κάνει ένα πείραμα πάνω του με ένα φάρμακο που υποτίθεται πως θα χώριζε το καλό και το κακό από τον άνθρωπο. Το πείραμα πήγε στραβά, και ο γιατρός μεταμορφώθηκε στον κακό εαυτό του, τον Χάιντ.

Αναστάτωση στη Βόρεια Ελλάδα από "UFO"!

Κάντε δίαιτα τρώγοντας ντόνατς!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα