Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Στρος Καν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου  ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν

Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του κ. Στρος Καν και ο Γ. Παπανδρέου του μετέφερε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για όσα είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Παρασκευή. Ο κ. Στρον Καν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την κατανόησή του και τον σεβασμό του προς τον ελληνικο λαό.

Νωρίτερα πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει διαβήματα προς τους επικεφαλής της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα οδηγούνταν σε ανοιχτή σύγκρουση, μετά την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση από τους εκπροσώπους της τρόικας πακέτου αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. μέχρι το 2015, το οποίο ουσιαστικά ξεπουλά κάθε κινητό και ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου.

Η κυβέρνηση, απούσα για ώρες, δεν αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις των τροϊκανών, αλλά λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα εξέδωσε ανακοίνωση με απάντηση – βόμβα στην τρόικα, με την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της, ενώ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν πάντως ότι η υποβολή διαβημάτων είχε δρομολογηθεί από το βράδυ της Παρασκευής, πολύ πριν την ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή, αυτό όμως δεν έγινε γιατί εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στα γραφεία τους οι κ. Μπαρόζο, Στρος Καν και Τρισέ.

Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους που οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν στη θέση τους και άφηναν να εννοηθεί ότι η Αθήνα επιθυμεί την αντικατάστασή τους. Παραλλήλως ήρθαν στο φως πληροφορίες ότι είχε ζητηθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας να μην παραχωρούν συνεντεύξεις, όπου θα μιλούν για όλα τα ζητήματα, αλλά να περιορίζονται στα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούν.

Σε σκληρό τόνο ήταν ωστόσο και η απάντηση της ΝΔ, η οποία κάνει λόγο για φαρσοκωμωδία και αποδίδει την καθυστέρηση αντίδρασης της κυβέρνησης στις προκλητικές παρεμβάσεις της τρόικας, σε εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Τονίζει επίσης ότι όλα όσα ανακοίνωσε η τρόικα είναι με τη συμφωνία του υπουργού Οικονομικών, για τον οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχει πλέον μείζον πολιτικό θέμα και ζητά την παραίτησή του.

Με ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται και η απάντηση των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμα τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα