Ο Σαμαράς μίλησε για "υποταγή" της κυβέρνησης

Η νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τον Α. Σαμαρά για «υποταγή» σχετικά με το μνημόνιο και  η εκλογή διά βοής του Α. Λυκουρέντζου ως γραμματέα της ΝΔ ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

«Η ΝΔ ως κυβέρνηση ζήτησε τη συναίνεση. Ως αντιπολίτευση πρόσφερε τη συναίνεση. Αλλά ποτέ δεν δέχθηκε την υποταγή. Το ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, αρνήθηκε τη συναίνεση. Και τελικά υποτάχθηκε σε ένα δρόμο αδιέξοδο! Που επιβάλλει ασκήσεις ματαιότητας και θυσίες δυσβάστακτες για τους Έλληνες πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Διευκρίνισε όμως ότι στόχος του κόμματός του δεν είναι «να φρενάρει» τις απαραίτητες αλλαγές που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το μνημόνιο,  αλλά «να απαλείψουμε τις τεράστιες αδικίες, να εξουδετερώσουμε την ύφεση που προκαλεί».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης για «ψέμματα» και «σφάλματα», με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκε η ΝΔ  όχι  μόνο από το κυβερνών κόμμα όπως είπε αλλά και όσους «ταυτίστηκαν μαζί του» (εννοώντας προφανώς ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη).   «Αποκρούσαμε τις επιθέσεις αυτές χωρίς δυσκολία. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει πει τόσα ψέμματα παλαιότερα αλλά και τελευταία, έχει διαπράξει τόσα σφάλματα, έχει περιπέσει σε τόσες  αντίφάσεις, ώστε το κύρρος του να έχει καταρρακωθεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Οι υπουργοί της κυβέρνησης τσακώνονται μεταξύ τους, ακόμα  και δημόσια. Έκπληκτοι πληροφορούνται ότι διατάξεις νομοσχεδίων τους είναι αντισυνταγματικές. Επικαλούνται το μνημόνιο για να επιβάλλουν πράγματα που δεν τα προβλέπει το μνημόνιο» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σημείωσε πως στις 7 Ιουλίου θα δώσει στη δημοσιότητα την πρόταση της ΝΔ για την οικονομία, επαναλαμβάνοντας και την θέση του για έξοδο «από τα δεσμά του  μνημονίου».

Σε σχέση με τον κομματικό μηχανισμό υποστήριξε  ότι η ΝΔ αναδιοργανώνεται «τώρα που τζάκια, μηχανισμοί, φέουδα τελείωσαν πια και τελείωσαν οριστικά» ανακοινώνοντας και ότι από τον Σεπτέμβριο  το κόμμα θα έχει το «νέο του σπίτι».  Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι η ΝΔ «έκανε την πιο γενναία αυτοκριτική που έκανε ποτέ κόμμα στην Ελλάδα» αλλά και υπερασπίσθηκε τα θετικά της διακυβέρνησης του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι με το συνέδριο ολοκληρώνεται  η  πρώτη φάση ανασυγκρότησης της ΝΔ και ζήτησε από τα στελέχη να  ξεκινήσουν εξόρμηση στον λαό και στην κοινωνία. «Δεν θα αφήσουμε καμία γωνία που να μην πάμε» επισήμανε, ενώ ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα Λ. Ζαγορίτη για τη συνεργασία που είχαν αυτούς τους μήνες. Ο τελευταίος, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, είχε ευχαριστήσει κι αυτός προηγουμένως τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τα στελέχη του κόμματος γιατί «άξιζαν περισσότερα απʼ ότι τους δώσαμε».

Στην πρώτη του ομιλία ως νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ο κ. Λυκουρέντζος ευχαρίστησε κι αυτός τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για την εκλογή του που έγινε τελικά διά βοής μετά από πρόταση της κ. Μ. Καλδή. Με την συγκεκριμένη πρόταση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ότι θα συμφωνήσει μόνο εάν δεν υπάρξει καμία αντίρρηση. Και επειδή αντίρρηση δεν υπήρξε, ανακοινώθηκε η εκλογή του μέσα σε συγχαρητήρια και υπό τις επευφημίες... «άξιος!» από τους Β. Μιχαλολιάκο και Κ. Τζαβάρα.

 

Αλλαγές  της τελευταίας στιγμής υπήρξαν και στις υποψηφιότητες για την εκλογή Εκτελεστικής Γραμματείας, καθώς αποσύρθηκαν οι Γ. Αναγνωστάκος και Δ. Τσιγγούνης.  Γεώργιος Αναγνωστάκος.

 

Οι υποψήφιοι τελικά για τις επτά θέσεις των αιρετών μελών είναι οι  Γεώργιος Βερναδάκης, Μέλος Π.Ε. , Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδου, Βουλευτής Α΄ Αθηνών,  Νικόλαος Δένδιας, Βουλευτής Κερκύρας,  Ηλίας Ηλιόπουλος, μέλος Π.Ε. , Αθανασία Κακαλή, μέλος Π.Ε.,  Γεώργιος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής,  Δημήτριος Πανοζάχος, μέλος Π.Ε.,  Δημήτριος Πτωχός, μέλος Π.Ε. , Φίλιππος Ταυρής, μέλος Π.Ε.,  Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας, Χριστίνα Χαλιλοπούλου, μέλος Π.Ε.

 

Η ψηφοφορία διεξάγεται με κάλπη και θα διαρκέσει μέχρι  τις 4 μμ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα