Γκάρντιαν: "Η Ελλάδα ξεπουλά τα νησιά της"

Με πρωτοσέλιδο θέμα ότι η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας της κυκλοφορεί την Παρασκευή ο βρετανικός «Γκάρντιαν». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ελληνικό κράτος αναζητά αγοραστή που θα αποδεχτεί να πληρώσει ουκ ολίγα χρήματα για την ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος σε περιοχή της Μυκόνου, το ένα τρίτο της οποίας ανήκει στο δημόσιο. Επίσης, αναφέρεται ότι ρώσοι και κινέζοι επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στη Ρόδο. Παράλληλα, τονίζεται ότι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στα ελληνικά νησιά είναι και ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας Αγγλίας Τσέλσι.

Ο «Γκάρντιαν» υποστηρίζει ότι η πώληση ή μακρόχρονη εκμίσθωση ενός ελληνικού νησιού θα ενίσχυε τα κρατικά ταμεία της Ελλάδας και θα έδινε λύση στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Μάλιστα, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι προ διμήνου, όταν οι απεργίες και η κρίση είχαν παραλύσει την χώρα μας, γερμανοί πολιτικοί είχαν καλέσει την Ελλάδα να αρχίσει να πουλά νησιά και ιστορικά μνημεία όπως η Ακρόπολη. «Φαίνεται ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση εισακούει το αίτημά τους», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει ότι οι επενδυτές του Λονδίνου καλωσορίζουν την πώληση ελληνικών νησιών, αν και γενικά αποφεύγουν τις ελληνικές επενδύσεις.

Ο «Γκάρντιαν» σημειώνει ότι «μόνο 227 ελληνικά νησιά κατοικούνται και η απόφαση να προχωρήσουν οι πιθανές πωλήσεις οφείλεται επίσης στην αδυναμία του κράτους να αναπτύξει βασικές υποδομές ή να ελέγχει την ασφάλεια των περισσότερων νησιών του», ενώ η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι «η ελπίδα είναι ότι η πώληση ή μακροπρόθεσμη εκμίσθωση κάποιων νησιών θα προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και φορολογητέο εισόδημα». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι σε ιστοσελίδα με νησιά προς πώληση ανά το κόσμο, το νησάκι Ναυσικά στο Ιόνιο κοστολογείται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας πόσο πολλαπλάσιο ποσό θα μπορούσε να εισρεύσει στα ελληνικά κρατικά ταμεία αν γίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλα νησιά.

Πάντως, βρετανός αναλυτής σχολιάζει στην βρετανική εφημερίδα ότι «είναι κρίμα αν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να τηρήσει τις υποχρεώσεις του». Ουδέν κακόν αμιγές καλού δηλαδή, αλλά είναι δυνατόν να... πωλείται η Ελλάς;

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα