Διαφωνία Βενιζέλου με την κλήση πρώην πρωθυπουργών

Αίσθηση προκαλεί η ανοιχτή διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου από όσους διακινούν σενάρια κλήτευσης τόσο του κ. Κ. Σημίτη όσο και του κ. Κ. Καραμανλή στις εξεταστικές επιτροπές. Κοινό μυστικό άλλωστε είναι ότι κάποιοι εξ αυτών των «διακινητών σεναρίων» βρίσκονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά, γιατί υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, πρέπει να καλούνται και να συνεισφέρουν είτε με αυτοπρόσωπη εμφάνιση, είτε εγγράφως. Όμως δεν νοείται να καλούνται πρώην Πρωθυπουργοί ή πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εκτεθούν επικοινωνιακά και να ριχτούν βορά σε μια διαρκή συζήτηση η οποία δεν έχει τελειωμό» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Εύαγγελου Βενιζέλου, απαντώντας  σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το έργο της εξεταστικής επιτροπής για τη υπόθεση της SIEMENS.

«Οι εξεταστικές επιτροπές, συνέχισε,   είναι πολιτικά όργανα, είναι όργανα άσκησης
κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σκοπός τους είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η παρουσίαση της αλήθειας στον ελληνικό λαό. Παρ΄ ότι είναι πολιτικά όργανα έχουν δικονομική εξουσία, άρα πρέπει να λειτουργούν με δικονομικές εγγυήσεις, πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Συντάγματος και της Ποινικής Δικονομίας» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για την εξεταστική επιτροπή δήλωσε ότι  δεν είναι ένα όργανο που παράγει εντυπώσεις ή που ρίχνει στην πυρά ανθρώπους, ούτε στρέφεται επί δικαίων και αδίκων. «Είναι ένα σοβαρό πολιτικό όργανο το οποίο περιμένει να μάθει το ίδιο την αλήθεια για να την πει. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό στους κανόνες του κράτους Δικαίου. Διαφάνεια δεν σημαίνει «ζουγκλοποίηση» της πολιτικής ζωής»  διευκρίνισε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών,  για τον οποίο υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει.  «Τώρα η δικαστική κρίση, το δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο, έπονται της κρίσης της Βουλής. Πρέπει να μεταφέρουμε το στάδιο αυτό, σε μια φάση πριν ώστε να έχουμε μια αντικειμενική και
αμερόληπτη κρίση» τόνισε.  Σε σχέση με τα ζητήματα της επικαιρότητας συμπλήρωσε όμως:  «Δεν  φταίει σε τίποτε το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Βλέπουμε τώρα από τις τελευταίες εξελίξεις ότι υπάρχουν ενεργές ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, διότι μπορεί να υπάρχουν -και πολύ συχνά υπάρχουν όταν έχουμε αθέμιτες συναλλαγές- ενέργειες, οι οποίες έπονται της υπουργικής θητείας».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τέλος ότι    «η  γενίκευση όμως του κλίματος, το να φτάσουν οι Έλληνες πολίτες να θεωρούν ότι όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί είναι εγκληματίες και όλοι οι νυν ή οι μελλοντικοί Υπουργοί είναι πιθανοί εγκληματίες, είναι απαράδεκτο. Η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη, κανείς δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του μέσα στο κλίμα αυτό, να υπηρετήσει το εθνικό και το γενικό συμφέρον και κυρίως να βοηθήσει στο να ξεπεράσουμε μια πρωτοφανή κρίση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα