Τηλεοπτικές άδειες: Νέο νομοσχέδιο τη Δευτέρα - Ποιοι θα πάρουν άδεια, τα σενάρια

Τη στρατηγική της επόμενης ημέρας για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά την ακύρωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ, επιχειρεί να χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να χαράξει την επικοινωνιακή «γραμμή άμυνας» απέναντι στην αντιπολίτευση, αλλά και στις ενώσεις των δικαστικών που από το βράδυ της Τετάρτης και μέχρι σήμερα βάλλουν ομαδόν με ιδιαίτερη οξύτητα κατά του Μεγάρου Μαξίμου.

Όλες οι τρέχουσες εξελίξεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κανάλια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, διήρκεσε περί τις τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέο νομοσχέδιο τη Δευτέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το πρωί της Πέμπτης, μετά την πρώτη ευρεία σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να κινηθούν σε δυο άξονες, αφενός από την μια πλευρά να προχωρήσει τάχιστα η νομοπαρασκευαστική διαδικασία με την κατάρτιση ανανεωμένου νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών έως την Δευτέρα και αφετέρου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να συγκαλέσει τη διάσκεψη του προεδρείου της εθνικής αντιπροσωπείας για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Την νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο Νίκος Παππάς μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ. Η νέα ρύθμιση για τις άδειες θα έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, να βάλει τέλος στο προηγούμενο καθεστώς της αεροπειρατείας, ενώ υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά κρίνονται.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα δίνει προσωρινή άδεια έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ, με αντίτιμο 6-7 εκατομμύρια το χρόνο καθώς και να τηρήσει η κάθε ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση τις προϋποθέσεις του νόμου.

Οι τέσσερις νέοι καναλάρχες που αναδείχθηκαν από τις δημοπρασίες θα κληθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσουν μια βεβαίωση μέσω της οποίας θα πιστοποιούν ότι όσες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει ισχύουν στο ακέραιο.

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν άδεια και δεν ανήκουν στους τέσσερις υπερθεματιστές των δημοπρασιών, θα πρέπει να καταθέσουν -μέσα στο διάστημα που θα συγκεκριμενοποιηθεί από το νόμο- τα σχετικά έγγραφα που θα πιστοποιούν ότι διαθέτουν τις προδιαγραφές απόκτησης άδειας.

Σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός για εκείνους που θα αποκτήσουν άδεια προσωρινής λειτουργίας, ωστόσο όσοι εκ των δικαιούχων θελήσουν να αποκτήσουν οριστική άδεια, θα πρέπει να περιμένουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο θα αναλάβει και την έκδοση τους, έπειτα από διαγωνισμό.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση


Οι οξείς –πολιτικά- χαρακτηρισμοί των κυβερνητικών στελεχών για την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει ως αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προκάλεσαν τα ομαδικά πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τους θεσμούς αντί να μείνει προσηλωμένος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και ζήτησε εκ νέου τη διενέργεια εκλογών. Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους κινήθηκαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ενόχληση στους δικαστικούς


Θύελλα αντιδράσεων στον δικαστικό και νομικό κόσμο της χώρας προκάλεσαν τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Επικρατείας και της κυβερνητικής εκπροσώπου για την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο για τα κανάλια.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε να μην εμπλέκεται η δικαιοσύνη σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενώ στο πλευρό των δικαστικών τάχθηκε και η Ένωση διοικητικών δικαστών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα