Ο Τσίπρας στην Κίνα για αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας

Για το Πεκίνο αναχωρεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στην Κίνα επίσημη επίσκεψη ως τις 6 Ιουλίου.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών, όπου οι Κινέζοι έχουν σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον τους τόσο για την επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας τους στον Πειραιά, όσο και για το σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς θέλουν να καταστήσουν την Ελλάδα πύλη εισόδου για τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ τη Δευτέρα την οποία θα ακολουθήσουν η υπογραφή των συμφωνιών και δηλώσεις στον τύπο.

Θα υπογραφούν μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας, τα οποία θα αφορούν στην εκπαίδευση, την έρευνα και τεχνολογία, τη συνεργασία των εθνικών βιβλιοθηκών, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη συνεργασία των δημόσιων τηλεοπτικών δικτύων των δυο χωρών.

Επίσης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με την China Development Bank καθώς και ανάμεσα στο Enterprise Greece και τον αντίστοιχο φορέα με αντικείμενο τις εξαγωγές προϊόντων και τις επενδύσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκη, Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, τους αναπληρωτές υπουργούς για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς και τον ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γεώργιο Τσίπρα.

Επίσης από άνω των σαράντα θεσμικών φορέων και επιχειρηματιών από τους τομείς του τουρισμού, του real estate, των τεχνολογιών, της ναυτιλίας, του αγροτικού τομέα και του τομέα επεξεργασίας τροφίμων (με έμφαση στο κρασί, το λάδι και τα φρούτα), έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από φόρουμ, επιχειρηματικές συναντήσεις και σύναψη συμφωνιών μεταξύ εταιριών.

Την Κυριακή 2 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο στο Πεκίνο και μετά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σινικό τείχος.
Τη Δευτέρα θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ την Τρίτη θα ξεναγηθεί στην «Απαγορευμένη πόλη», θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Τροφίμων στην Κίνα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Ξι Γιν Πινγκ, όπου αναμένεται και η υπογραφή κοινής δήλωσης με θέμα τη στρατηγική σχέση των δυο χωρών.

Το βράδυ της Τρίτης, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στελέχη της COSCO, αλλά και επιχειρηματίες από το χώρο της ναυτιλίας και των νέων τεχνολογιών, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Κίνα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα