Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, η διαδικασία

Τέλος στις φημολογίες που ήθελαν αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έβαλαν χθες ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν απολύτως όσα προβλέπονται στο οικείο άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής.

Κατόπιν τούτου, στην εκφώνηση του ονόματός του κάθε βουλευτής, καλείται να σηκωθεί όρθιος και να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου υποψηφίου, ή άλλως να δηλώσει «παρών». Στον βαθμό που ο Σταύρος Δήμας παραμείνει μέχρι τέλους ο μοναδικός υποψήφιος, τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν λίγο αργότερα θα αφορούν στους βουλευτές που υπερψηφίζουν την υποψηφιότητά του, στα «παρών» και στους βουλευτές που θα απουσιάζουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων ή ανεξαρτήτων βουλευτών και η ψηφοφορία είναι ονομαστική.

Διεξάγεται μάλιστα πάντα με ονομαστική κλήση. Ο Πρόεδρος καλεί έναν βουλευτή της Συμπολίτευσης και έναν της Αντιπολίτευσης για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν αργότερα τις ψήφους των βουλευτών που πάντως δεν αιτιολογούνται.

Σήμερα πάντως, τα βλέμματα όλων, όσον αφορά στη διαδικασία που ξεκινά στις επτά το απόγευμα στη Βουλή, στρέφονται στην παρουσία στην Ολομέλεια των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά από άδεια που ζήτησαν και πήραν προκειμένου να συμμετέχουν στις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι πρόκειται για κορυφαίο πολιτειακό ζήτημα, ενώ τίθεται και συνταγματικό ζήτημα από τυχόν μη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Η άδεια αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο και Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και στον ανεξάρτητο πλέον –προερχόμενο από την Χρυσή Αυγή- βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, για τον οποίο μάλιστα έχει προταθεί από την Εισαγγελέα Εφετών να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ, χωρίς πάντως ακόμα να έχει εκδοθεί το σχετικό βούλευμα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, κυκλοφόρησαν σενάρια περί αλλαγής του τρόπου ψηφοφορίας, με ονομαστική ψήφο μεν, πλην όμως σε κάλπη, που θα απαγόρευαν την ύπαρξη εικόνας με την ψήφο κάθε βουλευτή και το ενδεχόμενο επιρροής κάποιου από την ψήφο συναδέλφου του.

Τα σενάρια αυτά διαψεύστηκαν εγκαίρως, και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην ψηφοφορία της εβδόμης απογευματινής. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απόψε, απαιτούνται 200 ψήφοι βουλευτών. Το ίδιο ισχύει για τυχόν δεύτερη ψηφοφορία, ενώ εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, στην τρίτη ψηφοφορία που προγραμματίζεται για την 29η Δεκεμβρίου, απαιτούνται τα 3/5 των βουλευτών, ήτοι 180 ψήφοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα