Νέος Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή πρόωρες εκλογές

Ραγδαίες είναι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και όλα πλέον είναι ανοιχτά ακόμα και για πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο.

Toν δρόμο για το προεδρικό Μέγαρο και τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδειξε αιφνιδιαστικά αργά το απόγευμα της Δευτέρας η κυβέρνηση ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής για το ύπατο αξίωμα και μάλιστα εν μέσω Χριστουγέννων, κάτι που σημαίνει ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου (απαιτούνται 200 ψήφοι). H δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου (200 ψήφοι) και η τρίτη στις 29 του ίδιου μήνα. Στην τελευταία απαιτείται ο αριθμός των 180 βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση προτού βγει το 2014 θα ξέρουμε αν η παρούσα Βουλή εκλέξει Πρόεδρο ή αν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Εφόσον δεν προκύψει συμφωνία πρέπει να διαλυθεί η Βουλή – μέχρι τις 6 Ιανουαρίου δηλαδή – και να προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε 30 ημέρες .

Αυτό σημαίνει πως οι πιθανότερες ημερομηνίες των πιθανών πρόωρων εκλογών θα είναι είτε η 25η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαριου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από αυτές τις εκλογές θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόλις με 151 βουλευτές.

Η ονοματολογία φουντώνει, ωστόσο το Μαξίμου θα συνεχίσει να τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι να εξαγγείλει διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το όνομα του υποψηφίου. Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθούν εκ νέου την Τρίτη προκειμένου να καταλήξουν στο όνομα που θα προτείνουν, ενώ από το Μαξίμου διαψεύδουν -μέχρι στιγμής- την πληροφορία ότι ο Α. Σαμαράς προτίθεται να απευθύνει διάγγελμα την ίδια ημέρα. Πάντως το όνομα του υποψηφίου θα ανακοινωθεί «άμεσα» λένε από Μαξίμου και Χ. Τρικούπη.

Η απόφαση ελήφθη σε μυστική σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο οποίος βρίσκεται στην Αλγερία και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. «Η κυβέρνηση ορίζει ημερομηνία εκλογών. Πάντως ήταν αναμενόμενο μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τα μαντάτα που ήρθαν από το Μαξίμου.

Ήδη τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν για έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις.

Δεν έχουν τους 180

Για να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μην ψηφίσουν 121 βουλευτές. Δηλαδή το κλειδί με βάση τους αριθμούς και τις ανακοινώσεις βρίσκεται επί της ουσίας στους βουλετές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς μαζί με τον ΣΙΡΙΖΑ (71) , το ΚΚΕ (12) και τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ συμπληρώνουν τον αριθμό που κάνουν απαγορευτική την εκλογή.
Θα... αντέξουν όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ομάδες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν κάποιοι λέγοντας ότι για όλους τους βουλευτές η μη εκλογή προέδρου είναι ένα ρίσκο καθώς γνωρίζουν ότι μπορεί την πρωτοχρονιά να είναι επί της ουσίας εκτός Βουλής.

Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση μετρούν 17 με 18 από τους ανεξάρτητους βουλευτές υπέρ της εκλογής προέδρου, ερωτηματικό υπάρχει για τη στάση 4 με 5 ακόμη ωστόσο και πάλι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Και από την πλευρά της κυβέρνησης κοιτούν με νόημα προς τους βουλευτές ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Τα ονόματα που ακούγονται

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου και τα όσα αποκάλυψε χθες στην εκπομπή «στον ενικό» τα ονόματα υποψηφίων προέδρων της Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής, είναι αυτά των Σταύρου Δήμα, Παναγιώτη Πικραμένου και Φώτη Κουβέλη.

«Πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι μια «κεντροδεξιά» υποψηφιότητα. Αυτή του κ. Σταύρου Δήμα.

Συζητήθηκαν άλλα δύο ονόματα αλλά φαίνεται ότι καταλήγουν, αν πάνε σε «κεντροδεξιό» υποψήφιο, στον κ. Σταύρο Δήμα.

Τα άλλα δύο ονόματα που συζητήθηκαν είναι του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Μολυβιάτη.

Πληροφορούμαι ότι υπάρχει μία εξωπολιτική υποψηφιότητα, αυτή του κ. Πικραμένου, που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πληροφορούμαι επίσης ότι κάποιοι επανέφεραν ως πρόταση προς το Μέγαρο Μαξίμου, το ενδεχόμενο αν είναι υποψήφιος ο κ. Φ. Κουβέλης, παρότι το όνομα του παλαιότερα συζητήθηκε και θεωρήθηκε ότι κάηκε με το σκεπτικό ότι κουβαλάει και μια «προίκα» πολιτική, βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και άλλων βουλευτών που τυχόν θα τον υποστήριζαν. Αυτά τα ονόματα ακούω αυτή την ώρα που μιλάμε, πολύ έντονα» σχολίασε ο εκδότης της Realnews, Νίκος Χατζηνικολάου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα