Μαξίμου: Συμφωνία και έξοδος από το μνημόνιο

Μια σειρά από πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη λήξη του προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης, ώστε να ξεκινήσει η γραμμή προληπτικής στήριξης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο και γι' αυτό τον λόγο έχει αρχίσει κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες, ενώ δεν αποκλείεται να συνομιλήσει και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην χώρα μας οι Π. Μοσχοβισί και Γ. Κατάινεν οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό.

Στην κυβέρνηση θέλουν να έχει κλείσει η συμφωνία έως το τέλος του χρόνου, έστω και με πολιτική απόφαση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο πριν από την προεδρική εκλογή.

Γι' αυτό τον λόγο, ίσως να υπάρξει παράταση του προγράμματος για περίπου ένα μήνα, με την τρόικα, ωστόσο, να ζητεί παράταση για 6 μήνες κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Πιθανή νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Δεν αποκλείεται το μεσημέρι να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την συνεδρίαση του Euroworking group, καθώς γίνονται προσπάθειες για την επιστροφή της τρόικας τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος μετείχε στο Euroworking group.

Στην κυβέρνηση τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως η στρατηγική δεν αλλάζει. Μάλιστα, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την στάση της τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ, ωστόσο, εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία.

«Το πρόγραμμα το ευρωπαϊκό τελειώνει 31 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν από τις 31 Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά.

Γκ. Χαρδούβελης: Οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαιτέρως σκληρές

«Η διαπραγμάτευση πράγματι είναι σκληρή», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην επιτροπή που εξετάζει το κείμενο του προυπολογισμού για το 2015.

«Ζούμε δύσκολες στιγμές», είπε, επιχειρώντας πάντως να καθησυχάσει τους παρευρισκόμενους βουλευτές ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 η ελληνική οικονομία θα αλλάξει σελίδα και τα δύσκολα χρόνια θα μείνουν σταδιακά πίσω μας.

«Η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να αποφύγουμε την αβεβαιότητα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόοδος και συμφωνία σε μία σειρά από θέματα και τώρα επιχειρούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες.

«Υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να κλείσει η αξιολόγηση», είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα πετύχουμε και η διαπραγμάτευση θα κλείσει με μικρότερα βάρη και περισσότερη προοπτική.

Απαντώντας, δε, στα περί μη ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι «σε μία διαπραγμάτευση , όταν είσαι στη μέση δεν θες να πεις πού είσαι εσύ και πού οι άλλοι. Δεν θες να φανερώσεις τη στρατηγική σου», κάτι που κάνουν από την πλευρά τους και οι δανειστές μας.

Επανέλαβε, πάντως, τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι «το ότι καθίσαμε ως τις τεσσεράμιση το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε, είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει»…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα