Τσίπρας: "Δημοκρατική διέξοδο" από την κρίση

Πλαίσιο θέσεων και αρχών για «δημοκρατική διέξοδο» από την κρίση πρόκειται να παρουσιάσει το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν αποκλείει -και υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να προτείνει- σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το χρέος, όπως ζητεί ήδη ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Η δέσμη μέτρων που αναμένεται να προτείνει, μεταξύ άλλων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει:

• Αναζήτηση λύσης για το χρέος, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο», καθώς -όπως εκτιμά- «καθιστά τη χώρα όμηρο των δανειστών».

• Προσφυγή στις κάλπες, με ταυτόχρονη αναζήτηση συγκλίσεων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί μετά τη λαϊκή βούληση.

Με τις εκλογές, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, θα μπει τέλος στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, η οποία προκαλείται «από μια ανίσχυρη κυβέρνηση, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση».

«Μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή νωπή εντολή μπορεί να φέρει με επιτυχία σε πέρας το μείζον θέμα της μείωσης του χρέους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση να μην υπογράψει συμφωνία

Μη υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές από την παρούσα κυβέρνηση ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία συμφωνία που θα δημιουργεί τετελεσμένα πριν την δημοκρατική διέξοδο», προειδοποιεί η Κουμουνδούρου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι αρνητική σε μια σύγκλιση πολιτικών αρχηγών για το θέμα του χρέους και παρατηρεί με ενδιαφέρον την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα.

Η Κουμουνδούρου μπορεί να θέσει ως «απαράβατη προϋπόθεση» για τη συμμετοχή να αναγνωριστεί το χρέος ως «μη βιώσιμο».

Όμως, αν συγκληθεί σύσκεψη θα συμμετάσχει, πολύ περισσότερο που φέρεται να εκτιμά ότι η σύσκεψη των αρχηγών θα αποτελεί συνομολογία αδυναμίας του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην επίλυση του χρέους!

Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει ο ίδιος σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με στόχο την εξεύρεση σταθερού προεκλογικού πλαισίου.

Αντιθέτως, η Κουμουνδούρου συμφωνεί με την κυβέρνηση να μην πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών για την κατάσταση στην Κύπρο, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για «ελληνοτουρκικό πρόβλημα» -όπως επιδιώκει να το εμφανίσει η Άγκυρα- ενώ το πρόβλημα αφορά το διεθνές δίκαιο.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αναφερθεί διεξοδικά στα εθνικά θέματα…

Επίθεση στον πρωθυπουργό


Αργά το βράδυ χθες η Κουμουνδούρου, μέσω κύκλων της, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν γίνεται διάλογος επειδή ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

«Ο Σαμαράς δεν αντέχει την παραμικρή συνεννόηση γιατί είναι ακραίος. Είναι εκτός εθιμικού πλαισίου και θεσμικής κανονικότητας τόσο στη Βουλή όσο και σε ό,τι αφορά τη θεσμική του υποχρέωση να επικοινωνεί με την αντιπολίτευση» τόνιζαν οι συγκεκριμένοι κύκλοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα