Παζάρι κυβέρνησης - Τρόικας για τις απολύσεις. Εξελίξεις

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον το σκληρό παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με αφορμή την κινητικότητα και τις απολύσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ για τη Δευτέρα ορίσθηκε και νέο ραντεβού προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης πρότεινε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να υπάρξει δίμηνη παράταση για την επόμενη φάση της κινητικότητας και να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι αποχωρήσεις που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και απομακρύνσεις συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα. Όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόοδος σε όλα τα θέματα

Άγνωστο παραμένει το τι θα αποφανθούν οι ελεγκτές αφού δεν έδωσαν καμία απάντηση στον υπουργό επί των αιτημάτων αυτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «καλή και παραγωγική συνάντηση» και να δηλώνει ότι «υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα» καθώς και ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετάβαση από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί στους ποιοτικούς στόχους του υπουργείου. Όπως επισήμαναν, αναφέρθηκε στην ουσία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη δραστική περικοπή των διοικητικών βαρών σε 13 κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κι ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

Ο σχεδιασμός για τις 4.000 απολύσεις μέσα στο 2013:

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει αναπτύξει το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, οι 4.000 απολύσεις που έχουν ζητηθεί από την τρόικα, προέρχονται από:

-2.000 Υπάλληλοι της ΕΡΤ
-300 Επίορκοι
-400 Αποχωρήσεις για λόγους υγείας
-800 με 1.000 Αποχωρήσεις από πλεονάζον προσωπικό στις αμυντικές βιομηχανίες.

Τί θα περιλαμβάνει η επόμενη φάση της κινητικότητας - Θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο σχεδιασμός του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης για την δεύτερη φάση της κινητικότητας και η οποία αφορά 12.500 υπαλλήλους προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετακίνηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, η αξιολόγηση των δομών όλων των Νομικών Προσώπων που υπάγονται στους ΟΤΑ αλλά και την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, η οποία προβλέπει την ένταξη των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα για έναν μόλις μήνα.

Τη Δευτέρα στο ραντεβού του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης με τους ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα