Οχιά: Η ανάληψη των 2,80 ευρώ που έγινε γάλα

Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Ο νεαρός άντρας κρατούσε υπομονετικά στα χέρια του τα τρία βιβλιάρια.Τα κρατούσε σφιχτά και περίμενε. Είχε σταθεί στην άκρη της ουράς. Η τράπεζα ήταν γεμάτη από συμπολίτες του. Κάποιοι τον ήξεραν και τον χαιρετούσαν,κάποιοι άλλοι απλά τον προσπερνούσαν. Ένιωθε τα πόδια του να τρέμουν.Κρύωνε κι ας μην έκανε κρύο. Περίμενε υπομονετικά να περάσει η ώρα, να φύγουν οι πελάτες για να πλησιάσει το ταμείο......

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κοίταξε τους δυο άντρες που καθόταν ο ένας εξ αριστερών κι ο άλλος εκ δεξιών του.Η ψυχρότητα ήταν ολοφάνερη παρά τον εγκάρδιο χαιρετισμό τους. Έξυπνος άνδρας ο Ρώσος και έμπειρος διπλωμάτης μπορούσε να αναγνωρίσει πολλά από τις κινήσεις του σώματος κι αυτά τα δυο σώματα έλεγαν πολλά. ''Ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτή τη διαφωνία'' σκέφτηκε. Γύρισε και τους ζύγισε με το μάτι. Μέσα σε δευτερόλεπτα είχε αποφασίσει ποιον θα προσέγγιζε.

Δυο ώρες στεκόταν μέσα στη τράπεζα.Δυο ώρες και περίμενε. Δυο ώρες είχαν περάσει και οι σκέψεις του τον είχαν οδηγήσει από την τρέλα στην απογοήτευση εκατομμύρια φορές. Σήκωσε το κεφάλι. Και οι τελευταίοι της ουράς είχαν πλέον φύγει. Αργά αλλά σταθερά, σφίγγοντας στα χέρια του τα τρία βιβλιάρια πλησίασε τη κοπέλα στο ταμείο. ''Μια ενημέρωση παρακαλώ'' είπε με τρεμάμενη φωνή και της έδωσε τα βιβλιάρια.

Ο υπουργός μελετούσε τα χαρτιά στο γραφείο του την ώρα που χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν από το Μαξίμου και του ζητούσαν να αναλάβει τους δυσαρεστημένους, για το φορολογικό, βουλευτές. Ήξερε πως δεν ήταν κατάλληλος για τέτοιου είδους επικοινωνιακά μασάζ αλλά εδώ και καιρό τον ενδιέφερε το πολιτικό του μέλλον.

''Ας γίνει κι αυτό'' αναστέναξε καθώς έκλεινε το τηλέφωνο. Ξεφύλλισε για λίγο τις σημειώσεις του. Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί τους ενοχλούσε τόσο πολύ η φορολογία σε αγροτεμάχια,μάντρια και θερμοκήπια. Ειδοποίησε τη γραμματέα του να τους καλέσει όλους-συνολικά 50 άτομα- και σκέφτηκε ότι έπρεπε να παραγγείλει κάτι γιατί η μέρα θα ήταν μεγάλη.''Φρέσκα λαχανικά με μους ροκφόρ για ορεκτικό, μια πράσινη σαλάτα εποχής με κουκουνάρι και σταφίδες για κυρίως πιάτο, το ψωμί να είναι πολύσπορο και ένα ανθρακούχο νερό'' τόνισε στη γραμματέα του.

Η ταμίας πήρε τα βιβλιάρια και ξεκίνησε την ενημέρωση.

''Θα ήθελα να κάνω ανάληψη στο ποσό που θα ...βρεθεί..'' η φωνή του άντρα έσπασε.Είχε ιδρώσει. ''Το ποσό είναι μη αναλήψιμο,κύριε'' είπε η ταμίας.

Ο άντρας κράτησε την αναπνοή του και αφού ξεφύσηξε είπε:''Κοιτάξτε καλύτερα,πρέπει να υπάρχουν 2 ή 3 ευρώ.''

Η ταμίας κάνοντας την ενημέρωση και στα τρία βιβλιάρια είδε πως το ποσό των 2,80 ευρώ ήταν το σύνολο των οικονομιών που είχαν απομείνει.

''Ναι,υπάρχουν 2,80 ευρώ '' είπε και καθώς αντίκρισε τη στιγμιαία ανακούφιση στο πρόσωπο του άνδρα πρόσθεσε: ''απλά το ποσό μου φάνηκε πολύ μικρό για ανάληψη''. Ο άντρας κατέβασε το κεφάλι και πλησιάζοντας τη κοπέλα της ψιθύρισε:''Θα τα πάρω....τα 2,80 ευρώ ....θα τα πάρω''.

Τα φλας άστραψαν και οι κάμερες αποθανάτισαν τη χειραψία.Ο Ρώσος ΥΠΕΞ με τον πρόεδρο. Οι δυο άνδρες χαμογέλασαν πλατιά. Οι εκατέρωθεν δηλώσεις έγιναν και ο Ρώσος ετοιμάστηκε για την επόμενη συνάντηση. Το πρόγραμμα του ήταν φορτωμένο.

''Είναι νέος ακόμη, μόλις 63 ετών'' σκέφτηκε ο Κάρολος καθώς κατευθυνόταν στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του Μεγάρου. ''Και κυρίως είναι φιλόδοξος και θέλει να επιτύχει το ρωσικό όνειρο'' πρόσθεσε.

''Μην με ενοχλήσει κανείς για τις επόμενες δυο ώρες'' τόνισε στο γραμματέα και προλαβαίνοντας την απορία του ''ούτε ο Αντώνης''. Τον είχε ενοχλήσει τον Κάρολο που το Μαξίμου έκανε περικοπές,με αποτέλεσμα να αναβάλλει το ταξίδι στη Σεούλ. ''Θα πάω στα Ιωάννινα να αγναντεύομαι τη λίμνη'' μονολόγησε.

Ο άντρας με τα 2,80 ευρώ στη χούφτα του μπήκε στο παντοπωλείο. Πήρε 2 μπουκάλια γάλα.

''Καλησπέρα, τι κάνει η κυρά;; Ο μικρός;;'' ρώτησε ο παντοπώλης. ''Μια χαρά είμαστε όλοι'' είπε ο άνδρας. ''Δεν σας βλέπω συχνά τελευταία'' συνέχισε ο παντοπώλης. ''Μην ανησυχείς κυρ Μανώλη, μια χαρά είμαστε'' ήταν η κουβέντα του άντρα την ώρα που έβαζε τα γάλατα στις σακούλες.

Η τηλεόραση ήταν ανοιχτή στο γραφείο στο Κολωνάκι. Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον παλιό του συνεργάτη και τωρινό σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών να μιλάει. Θυμήθηκε τα χρόνια που εκείνος ήταν στην αρχηγία και ο Νίκος επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. ''Σύντομα θα επιστρέψουμε στα πράγματα'' προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του καθώς μελετούσε και τις γερμανικές εφημερίδες. Η Άνγκελα αργούσε να κάνει κυβέρνηση κι αυτό δεν του άρεσε καθόλου.

Ο άντρας μπήκε στο σπίτι. Ένα αγόρι γύρω στα τέσσερα έτρεξε να το αγκαλιάσει. ''Μου πήρες σοκολάτα μπαμπά;; '' ρώτησε με εκείνη την απορία των μικρών παιδιών. ''Δεν είπαμε πως δεν κάνει να φάμε σοκολάτες γιατί θα μας πονάει η κοιλίτσα μας;; '' ήταν η απάντηση του άνδρα και χάιδεψε τα μαλλιά του παιδιού. Η γυναίκα πήρε τη σακούλα με τα γάλατα ''Κι αύριο;; τι γίνεται αύριο;; '' ψέλλισε απογοητευμένη. ''Αύριο έχει ο Θεός'' και την αγκάλιασε. Η γυναίκα ήταν έτοιμη να βάλει τα κλάματα. ''Θα τα καταφέρουμε'' της είπε. ''Πάμε να παίξουμε μπάλα όσο η μαμά θα σου ζεσταίνει το γάλα'' πρότεινε στο αγόρι. Ο μικρός χαμογέλασε και σε μια στιγμή μέσα το δωμάτιο φωτίστηκε και στο σπίτι επέστρεψε η ελπίδα.

Σημείωση : η ιστορία του άνδρα που έκανε ανάληψη 2,80 ευρώ είναι αληθινή και έλαβε χώρα στη Ρόδο πριν μερικές μέρες. Η αγάπη που έχει για την οικογένεια του είναι επίσης αληθινή. Τα πολιτικά πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν ουδεμία σχέση έχουν με την Ελληνική πραγματικότητα.

Σας φιλώ γλυκά,

Η Οχιά! για το madata.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα