Τι είπε το στικάκι; Ανατροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Η υπόθεση με την πορεία και τις παρεμβάσεις στη λίστα Λαγκάρντ λαμβάνει πλέον μία άλλη τροπή, καθώς το στικάκι φαίνεται να δημιουργήθηκε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στις αρχές Ιουλίου του 2011 δηλαδή αφού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το παρέδωσε στον Ιωάννη Διώτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το νέο «στικάκι» αντιγράφηκε από κάποιον άλλο από το αρχείο που έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος παρέδωσε το νέο αντίγραφο στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μετά από την ανατρεπτική αυτή εξέλιξη, με νέα κατηγορία αυτή τη φορά της νόθευσης εγγράφου κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτοι οι πρώην γενικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, Διώτης και Καπελέρης, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία τη Δευτέρα.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ένα ισχυρό επιχείρημα να επικαλεστεί ότι δεν έκανε την αλλοίωση στη λίστα Λαγκάρντ και μπορεί η διαγραφή των ονομάτων να έγινε από κάποιον άλλον μετεγενέστερα από εκείνον.

Οι κ.κ. Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης κλήθηκαν χθες να δώσουν εξηγήσεις και έλαβαν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν να προσθέσουν και το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ήδη θα πρέπει να λογοδοτήσουν ως ύποπτοι για υπεξαγωγή εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, ενώ με τις καταθέσεις τους αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

Πάντως χθες οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς με έγγραφο που απέστειλαν στον προϊστάμενο τους, Νίκο Παντελή που επιβλέπει το οικονομικό έγκλημα φαίνεται ότι κρίνουν πως δεν χρειάζεται η συνδρομή του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις έρευνες όπως ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν διευκρινίσεις από τον Νίκο Παντελή για την εντολή που έδωσε προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πραγματογνωμοσύνη στο επίμαχο υλικό, ενώ φέρονται να παρέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για «αποκρυπτογράφηση» που έγινε ήδη από ομάδα ειδικών του ΣΔΟΕ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν την πόρτα των οικονομικών εισαγγελέων και δύο ακόμη υπάλληλοι του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα πληροφορικής και δεν αποκλείεται να ασχολήθηκαν με την επεξεργασία και την αντιγραφή της λίστας Λαγκάρντ.

Αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή οι συγγενείς του Γ.Παπακωνσταντίνου

Εξηγήσεις για τον ρόλο τους στην υπόθεση με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους έδωσαν χθες οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα.

Η εξαδέρφη του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της, Συμεών Σικιαρίδης και ο άνδρας της αδερφής της, Ανδρέας Ρωσσώνης δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα κίνητρο να ζητήσουν αλλοίωση της λίστας, καθώς όλα τα εισοδήματα τους είναι νόμιμα. Η Ελένη Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τους εισαγγελείς ότι το 1,2 εκατ. δολάρια που βρίσκονταν σε λογαριασμό της ήταν νόμιμα, φορολογημένα και δικαιολογούνται από τα εισοδήματα της. «Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Έμαθα για πρώτη φορά για την υπόθεση στις 28 Δεκεμβρίου από τον εξάδελφό μου. Οι καταθέσεις μας δικαιολογούνται απόλυτα από τα εισοδήματα μας τα οποία είναι πολλαπλάσια» φέρεται να υποστήριξε η εξαδέρφη του πρώην υπουργού.

Ο Ανδρέας Ρωσσώνης, που φέρεται να είχε ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λίγες ώρες, απάντησε μέσω του συνηγόρου του ότι «ο λογαριασμός άνοιξε 8 χρόνια πριν το 2005 είχε κινήσεις χρημάτων τα οποία επαναπατρίστηκαν το 2005 με το νόμο Αλογοσκούφη. Όλα τα άλλα είναι μυθεύματα».

Να σημειωθεί ότι ο φορολογικός έλεγχος θα συνεχιστεί προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι αρχές με εκείνα που κατέθεσαν οι συγγενείς του πρώην υπουργού.

«Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη...», ήταν το σχόλιο της Ιπποκράτους, καθώς η «ημερομηνία γέννησης» του στικ χρονολογείται περί τον ένα μήνα μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την οδό Νίκης και την παράδοση του επίμαχου υλικού στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Έτσι, οι όποιες «υποψίες» πέφτουν πλέον στον τελευταίο, καθώς εκείνος φέρεται να έδωσε την «λίστα» στον επόμενο υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, έναν μήνα αργότερα, τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα