Μετωπική Παπανδρέου - Ψυχάρη για το δάνειο της Εθνικής

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, μετά τις αιχμές που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε ουσιαστικά τον ΔΟΛ για «πόλεμο» εναντίον του εξαιτίας ενός δανείου που δεν έλαβε ο δημοσιογραφικός οργανισμός από την Εθνική Τράπεζα.

Φέρεται να είπε μάλιστα ότι από την Εθνική Τράπεζα του είχε ζητηθεί η γνώμη του και ότι τότε τους απάντησε πως αν ο ΔΟΛ πληροί «τις προϋποθέσεις, να το πάρει». Τελικά, η Εθνική δεν έδωσε το δάνειο και ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στη συνεδρίαση, πως από τότε άρχισε ένας  πόλεμος με δημοσιεύματα εναντίον του.

Η απάντηση του Σταύρου Ψυχάρη

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

Τι απαντά η Εθνική
Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου για την άρνηση δανειοδότησης του ΔΟΛ από την «ΕΘΝΙΚΗ», κύκλοι προσκείμενοι στην διοίκηση της Εθνικής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσαν τα εξής:

«H ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ουδέποτε ζητά ανάμιξη τρίτων για χορήγηση δανείων. Για τα δάνεια αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας με συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες. Ούτε για το επίμαχο δάνειο του ΔΟΛ ζητήθηκε έγκριση από τρίτους. Πράγματι ο ΔΟΛ είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ, του ζητήθηκαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν και, ως εκ τούτου, δεν προχώρησε η διαδικασία έγκρισης του δανείου».

Τα "γυρισε" ο Μπεγλίτης

Αργά το βράδυ πάντως, σε νεότερη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, διατύπωσε διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με το θέμα.

Ο κ. Μπεγλίτης ισχυρίστηκε ότι η ΕΤΕ αρνήθηκε να δώσει το δάνειο στον ΔΟΛ, επειδή δεν υπήρχαν οι  σχετικές εγγυήσεις, ενώ όμως στην πρώτη ενημέρωση είχε δηλώσει ότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας είχε ζητήσει την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου στη δεύτερη ενημέρωση αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως ισχυρίστηκε, ότι ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας την αρνητική θέση της εφημερίδας απέναντι στη συγχώνευση της ΕΤΕ με ιδιωτική τράπεζα, εισέπραξε την απάντηση ότι ενδεχομένως να οφείλεται στην απόφαση για το δάνειο.

Παραλλήλως, αν και αρχικά ο κ. Μπεγλίτης είχε πει ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν και άλλοι εκδότες, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε πως δεν είναι σίγουρο, αν τελικά πρόκειται για την ίδια συνάντηση. Σε ό, τι αφορά πάντως το περιεχόμενο της συνάντησης με τους εκδότες ισχυρίστηκε ότι "τους ζητήθηκε η αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης και να συμβάλουν να ξεπεραστεί με τον πιο συντεταγμένο τρόπο η κρίση, με ψυχραιμία στην απόδοση των γεγονότων που έχει ανάγκη ο τόπος".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα