"Βροχή" τελεσιγράφων για τις εγγυήσεις. Πιέσεις στον Σαμαρά

«Τέλος χρόνου» σε έξι ημέρες καθώς τόσο ο Γιούνκερ όσο και το Βερολίνο διαμηνύουν στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί η έκτη δόση του δανείου αν δεν υπογράψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Πέραν όμως των τελεσιγράφων ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησαν σαφές στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται απόλυτα από την εκταμίευση της έκτης δόσης.  

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια καθώς «στερεύουν» τα δημοσιονομικά αποθέματα και καθιστούν απολύτως αναγκαία τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της έκτης δόσης του δανείου.

Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα πιέζουν τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να συνυπογράψει τις δεσμεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου ώστε να ληφθεί τότε η απόφαση για να εκταμιευθεί η έκτη δόση, που αποτελεί και προϋπόθεση για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα που αφόρά το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους, τόνισαν με έμφαση ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης».

«Για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη πρέπει όλα τα κόμματα να δώσουν τη γραπτή τους συναίνεση και αυτό είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους.

«Η έκτη δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί εάν δεν συνυπογράψει τη δανειακή συμφωνία και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

Υποστήριξε επίσης ότι η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα με πρακτικό τρόπο, πρέπει όμως οι «υποχρεώσεις να είναι δεσμευτικες αλλα και ρεαλιστικές».

Σε ερώτηση ελλήνων δημοσιογράφων γιατί απαιτείται η υπογραφή Σαμαρά, ο γρμανός κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο οι παλαιότερες δηλώσεις του Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης όταν έρθει στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι και δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters φέρεται να είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί... έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από τον Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση». 

Στελέχη της ΝΔ μιλούν πλέον για την ανάγκη εύρεσης μίας «εξόδου ευθύνης» στο ζήτημα των έγγραφων δεσμεύσεων, δηλαδή ενός συμβιβαστικού τρόπου επίλυσης της διαφοράς χωρίς να αναγκαστεί να υπογράψει ο Σαμαράς.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρίνουν εφικτή την προοπτική να δεχθούν ο Γιούνκερ και η Κομισιόν την επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή τις άλλες δεσμεύσεις Σαμαρά και να δώσουν το «πράσινο φως» για την έκτη δόση χωρίς την υπογραφή του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα