Βαρόμετρο: Προβάδισμα ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου με 4%, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, καταγράφει το Βαρόμετρο της «Public Issue» που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής». Αντίθετα, αυτοδυναμία πετυχαίνει η κοινωνική δυσαρέσκεια, με το 88% των ερωτηθέντων να αναμένει αύξηση των κοινωνικών συγκρούσεων (ποσοστό που αποτελεί ιστορικό μέγιστο), το 87% να αισθάνεται ανασφάλεια, το 77% να δηλώνει δυσαρεστημένο από τη ζωή του και το 84% να εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Στην πρόθεση ψήφου, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 32%, κάτι που θα την οδηγούσε σε 129 – 140 έδρες. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28% και επανέρχεται στην ίδια κατάσταση πολιτικής αδυναμίας που είχε και τον Ιούλιο, πριν την προσωρινή - όπως αποδείχτηκε - ανάσα της 21ης Ιουλίου. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι η επίδραση συσπείρωσης στην κυβέρνηση, διήρκησε μόλις δύο εβδομάδες. Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα κόμματα, λαμβάνουν: ΚΚΕ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, ΛΑΟΣ 8%, Οικολόγοι 4%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%, ενώ το υψηλότατο 34,5% λαμβάνει η αποχή.

Στην παράσταση νίκης, το 45% απαντά ΝΔ και το 17% ΠΑΣΟΚ. Καταλληλότερος πρωθυπουργός βγαίνει ο... κανένας με 43%, ενώ ισοπαλία υπάρχει ανάμεσα στους δύο ηγέτες των μεγάλων κομμάτων με τον Γιώργο Παπανδρέου να λαμβάνει 26% και τον Αντώνη Σαμαρά να τον προσπερνά οριακά με 27%.  Όσον αφορά στη δημοτικότητα, πρώτοι έρχονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 37% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 34%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 30% και η Αλέκα Παπαρήγα με 28%.

Το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και το 18% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση.  Ωστόσο, το 70% εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε η κυβέρνηση ΝΔ θα αντιμετώπιζαν καλύτερα τα προβλήματα της χώρα. Το 57% των ερωτηθέντων κρίνει ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, ενώ το 59% πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών ή δεν ελπίζουν τίποτα από αυτές.

Το 42% εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας την επόμενη πενταετία θα χειροτερέψει, τέσσερις μονάδες μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με πριν ένα μήνα. Την άποψη ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν έχει το 27% από 31% ένα μήνα πριν. Και να φανταστεί κανείς ότι η μέτρηση Σεπτεμβρίου του Πολιτικού Βαρόμετρου της PublicIssue έγινε την ημέρα εξαγγελίας των νέων μέτρων, άρα δεν έχει ενσωματώσει της κοινωνική ένταση που πρόκειται να τα ακολουθήσει...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα