Πρόγνωση καιρού: Τα χιόνια κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Πού χτυπάει η νέα κακοκαιρία

Νέο κύμα κακοκαιρίας εξελίσσεται από το βράδυ της Κυριακής σε ολόκληρη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα πέσουν πάλι χιόνια.

Λίγες ημέρες μετά την Αριάδνη, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας, ο «Βίκτωρ», όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα επηρεάσει το τετραήμερο Δευτέρας 16/01 - Πέμπτης 19/01 τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο «Βίκτωρ» θα στροβιλίζεται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από τη Ν. Ιταλία προκαλώντας κύμα διαταραχών που θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας.

Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά της Αριάδνης σύμφωνα με το meteo.gr με:

-ενισχυμένους νότιους ανέμους,

-κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες (ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, όπου θα παρουσιάσουν εμμονή)

πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτ. Στερεάς, της Δυτ. Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Σ. Βουγιούκα και Κ. Λαγουβάρδο: «Τη Δευτέρα 16/01, καθώς δευτερεύον χαμηλό του Βίκτωρα θα σχηματίζεται στο Αιγαίο, οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν σε μεγάλο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις - με μεγάλα ύψη χιονόστρωσης - θα εκδηλώνονται στα ορεινά ηπειρωτικά (από την Κεντρική Στερεά και βορειότερα). Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Δυτ. Στερεά, στην Ήπειρο, στη Β. Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα. Παράλληλα, στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στο Ανατολικό Αιγαίο, κατά διαστήματα οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες. Οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 7-8 μποφόρ, ενώ ενισχυμένοι νοτιάδες θα επηρεάσουν και χερσαίες περιοχές».

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος στο blog του εκτιμά ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι:

Η Μακεδονία και η Θράκη όπου οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν αρκετά χαμηλά, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσουν ως τη θάλασσα.

Η Ήπειρος όπου υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να χιονίσει στα Γιάννενα και λίγο περισσότερες στην Κόνιτσα. Εννοείται ότι θα χιονίσει και στις υπόλοιπες ημιορεινές περιοχές.

Η Θεσσαλία όπου είναι πιθανό να χιονίσει στα πεδινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αλλά πολύ δύσκολα θα χιονίσει στη Λάρισα και το Βόλο.

Στη Στερεά Ελλάδα δεν αναμένεται να χιονίσει στα πεδινά.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Η κακοκαιρία προβλέπεται από τη νύχτα της Κυριακής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (κυρίως σε θαλασσιές - παραθαλάσσιες περιοχές), τα χιονιά στα ορεινά - ημιορεινά και από αύριο, Δευτέρα, και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά:

α. ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:

1. από τη νύχτα σήμερα (σ.σ. χθες) Κυριακή έως αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

2. από την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χωρά.

β. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

1.από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής στερεάς, της Εύβοιας και από τη νύχτα και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

2.από τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.

γ. η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από αύριο Δευτέρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικότερα η πρόγνωση του καιρού σε όλες τις περιοχές τής χώρας έχει ως εξής:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες κατά περιόδους. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1000 μέτρα).

Ανεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίους νοτιοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 06 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, πιθανόν πρόσκαιρα και στην πόλη. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα παραθαλάσσια.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, και τη νύχτα και στα υπόλοιπα πεδινά. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη κατά τόπους θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Ηπείρου (πάνω από 400 μέτρα), της δυτικής Στερεάς (πάνω από 600 μέτρα) και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (πάνω από 700 μέτρα).

Ανεμοι: νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 04 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στα παραθαλάσσια) και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και κατά περιόδους και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι έντονα.

Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια νοτίων διευθύνσεων με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 02 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία από -05 (μείον 5) έως 02 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια από 4 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη 17-01-2017

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά Τόπους ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορείου Και ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε όλα τα Ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές Περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας.

Ανεμοι: στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο Τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα Ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα