Αλλαγή του καιρού με έντονα φαινόμενα, συναγερμός στην Αττική

Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας το επόμενο διήμερο, με βροχές, καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Κακοκαιρία περιμένουμε σήμερα από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και επικράτηση ισχυρών νοτιοανατολικών ανέμων στα πελάγη.

Εξαίρεση θα παρουσιάσουν οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Δωδεκανήσων και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες.

Η κακοκαιρία θα πλήξει και τη δυτική Αττική, η οποία μετά τις τελευταίες πλημμύρες θα βρίσκεται επί ποδός μετά τις τελευταίες βροχές οι δήμοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 16 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 13 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (έως τους 18 βαθμούς στην Ήπειρο), 17 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (έως τους 23 βαθμούς στη Βόρεια Κρήτη), 13 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο μέτριοι 4-5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.



Πιο αναλυτικά:

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με βροχές μετά το απόγευμα και αργότερα καταιγίδες θα είναι το σκηνικό του καιρού στην Αττική. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου σταδιακά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες, με βροχές μετά το απόγευμα και τη νύχτα τοπικές καταιγίδες θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με ενίσχυση τις βραδινές ώρες σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, αρχικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με βροχές και τη νύχτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως και 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες οι οποίες από το μεσημέρι κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις καθώς τοπικά στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως και 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα εκδηλωθούν βροχές ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως και 20 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, περιμένουμε άστατο καιρό με βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως και 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ισχυροί έως και 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως και 22 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και από το μεσημέρι στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια, καθώς επίσης και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Την Κυριακή, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα περιοριστούν στα δυτικά και βόρεια, αλλά και εκεί γρήγορα θα σταματήσουν μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα