Στις Βρυξέλλες τα βλέμματα για το κρίσιμο Eurogroup

"Τελεσίγραφο" στη γραμμή Σόιμπλε στέλνουν οι Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από  το Eurogroup, στο οποίο θα παραβρεθεί ο Πολ Τόμσεν.

Καλούν την Αθήνα να κλείσει την αξιολόγηση, ψηφίζοντας νέα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από τον κόφτη στον ανάστροφο κόφτη και με συμμετοχή ΔΝΤ

Οι εμπλεκόμενοι έχουν υιοθετήσει την σκληρή γραμμή Σόιμπλε, ώστε να μετάσχει οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, ενώ οι μέχρι πρότινος «συμβιβαστικές ή εναλλακτικές» λύσεις που αναζητούντο μέσω Κομισιόν και ΕΚΤ, έπεσαν στο κενό, και τώρα έχει δοθεί το σήμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ.

Παρά την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση Κομισιόν - ΔΝΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του Ταμείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται, πλέον, αδιαπραγμάτευτη και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος: ή ψηφίζετε τα μέτρα που ζητάει το Ταμείο ή τίποτα.

Η Αθήνα περιμένει πολιτική δήλωση και σήμα για επιστροφή της τρόικας

Η ελληνική πλευρά έχει προθεσμία για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος εξήγησε ότι η προθεσμία του Φεβρουαρίου τίθεται καθώς, είναι ο τελευταίος μήνας πριν ξεκινήσουν σημαντικές εκλογές σε κράτη-μέλη. Κατά τον ίδιο υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Αν η ελληνική πλευρά δεχθεί το «τελεσίγραφο» Σόιμπλε θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά νέα μέτρα ύψους περίπου 4-4,5 δις ευρώ και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του Προϋπολογισμού, δηλαδή από το αφορολόγητο κι από τις συντάξεις, που ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ, όχι τώρα αλλά από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα πάρει μια μεγαλύτερη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος, που θα επιτρέψει μια θετική Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, θα ανοίξει την πόρτα για το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και θεωρητικά θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

"Ούτε ένα ευρώ εκτός συμφωνίας", διαμηνύει ο πρωθυπουργός, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ποντάρει στη στήριξη των Ευρωπαίων, προετοιμάζοντας διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Εκθέσεις-βόμβα του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα