Υπερταμείο - τράπεζες οδηγούν στην παράταση τα 15 προαπαιτούμενα

Στην …παράταση φαίνεται να κρίνεται και πάλι η υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αφού το υπερταμείο και το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών, βάζουν σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη αξιολόγηση και τελικά και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών καθυστέρησε, αφού όλο το καλοκαίρι το οικονομικό επιτελείο επιχειρούσε να αλλάξει τον νόμο για το ΤΧΣ και να χαλαρώσει τους όρους για τις επιλογή των στελεχών που θα επανδρώσουν τον σκληρό πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το εγχείρημα συνάντησε την πλήρη άρνηση και της Commission και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών και τώρα πλέον όλοι τρέχουν για να προλάβουν προθεσμίες. Παρότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, από το ΤΧΣ διαμηνύουν ότι η διαδικασία δεν μπορεί να τελειώσει πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου.

Από την άλλη, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων είναι πολιτικής φύσης θέμα. Τούτο διότι αφορά διάσταση απόψεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου, δεν έχουν βρεθεί και δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά τον αριθμό αλλά και το μέλλον των εταιριών που θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ. Οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι αυτό μπορεί να είναι το θέμα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα.

Κατά την σημερινή τελευταία ημέρα της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να γίνει μια τελευταία προσπάθεια να δουλέψουν οι δύο πλευρές πάνω σε ένα σενάριο κάποιας λύσης. Διαφορετικά το θέμα θα παραπεμφθεί στην από απόσταση διαπραγμάτευση που δεν είχε πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα δίνοντας την θέση της σε πολιτικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών.

Με την σημερινή αποχώρηση των εκπροσώπων της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΚΤ κ. Φραντσέσκο Ντρούντι και του ΕΜΣ κ. Νικολό Τζιαμαριόλι και από εβδομάδα της εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και το μήνα που θα μεσολαβήσει μέχρι και την επιστροφή τους, ο έλεγχος των προαπαιτούμενων περνά στο Euroworking Group και τους σκληρούς τεχνοκράτες της Ευρωζώνης οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή και με τους υπουργούς Οικονομικών των βορείων χωρών που θέλουν να αναβάλλουν όσο γίνεται κάθε συζήτηση για το χρέος.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα 13 προαπαιτούμενα οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθούν μέσα τις επόμενες 15 ημέρες. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί ότι μέχρι τέλος του μήνα θα μπορεί να εντάξει σε ένα νόμο τις διατάξεις για την αλλαγή των τιμολογίων της ΔΕΗ, τις διατάξεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ και θα έχει έτοιμο και το διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα βάλει και τα τρία προαπαιτούμενα της δικής του μερίδας σε ένα νόμο: Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών στα τουριστικά καταλύματα, την κατάργηση των εξαιρέσεων με χαμηλές εισφορές στον κλάδο υγείας και την μείωση της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.

Ο ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής δήλωσε αισιόδοξος ότι ο μετασχηματισμός της γραμματείας σε ανεξάρτητη αρχή εσόδων και ο ορισμός ΔΣ είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Χθες κατατέθηκε από την Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό ενώ προετοιμάζεται η σύμβαση παραχώρησης για την Εγνατία και έχει κλείσει το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα