Αλλαγές στο Εφάπαξ: Πως θα υπολογίζεται, ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ στα ταμεία πρόνοιας με τροποποιητική υπουργική απόφαση που θα δοθεί στην δημοσιότητα εντός των επόμενων δέκα ημερών. Για το θέμα γίνονται διαβουλεύσεις με την τρόικα, με την κυβέρνηση να περιμένει το τελικό «ΟΚ» από τους δανειστές .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις στα εφάπαξ θα είναι της τάξεως του 15%-20%, ενώ εκτιμάται πως με τις αλλαγές το εφάπαξ του Δημοσίου θα είναι περίπου 24.000 ευρώ. Ουσιαστικά και με αυτή την υπουργική απόφαση εκείνοι που επηρεάζονται κυρίως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με το "Εθνος", δύο είναι τα βασικά σημεία των αλλαγών που προβλέπονται στην απόφαση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση:

1)O υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου την επόμενη 15ετία.

2)Η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων για να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές σε όσους ασφαλισμένους είναι στην αναμονή για την έκδοση του βοηθήματος έως και δύο έτη .

Παραδείγματα


Δημόσιος υπάλληλος με 35ετία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση με το παλαιό σύστημα δικαιούται εφάπαξ 39.926,3 ευρώ . Σε περίπτωση που υπέβαλε πέρυσι την αίτηση θα λάβει αυτό το ποσό χωρίς περικοπή  . Σε περίπτωση που υποβάλλει φέτος την αίτηση εκτιμάται πως θα έχει μια μείωση περίπου 7.900 ευρώ!!!!

Δημόσιος υπάλληλος με  25ετία στην κατηγορία Τεχνολογικής εκπαίδευσης με το παλαιό σύστημα δικαιούται εφάπαξ  24.118  ευρώ . Σε περίπτωση που υπέβαλε πέρυσι την αίτηση θα λάβει αυτό το ποσό χωρίς περικοπή  . Σε περίπτωση που υποβάλλει φέτος την αίτηση εκτιμάται πως θα έχει μια μείωση περίπου 4.800 ευρώ!!!!

Οι κερδισμένοι!!!!

Στον αντίποδα, σημαντικές αυξήσεις στο εφάπαξ έως και 13%, σε απόλυτα νούμερα 4.000 έως 20.000 ευρώ θα λάβουν απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας μετά την απόφαση βόμβα του ΣτΕ.

Περίπου 4500 τυχεροί δηλαδή όσοι έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 και μετά  θα δούνε το εφάπαξ τους να αναπροσαρμόζεται, αφού βάση του υπολογισμού θα είναι πλέον το νέο μισθολόγιο πριν από τις περικοπές του 2012 . Κερδισμένοι είναι φυσικά και όσοι ανοίξουν στο μέλλον την  πόρτα της εξόδου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα