Ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου;

Πρεμιέρα κάνει στις 3 Νοεμβρίου η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, εν μέσω φθινοπωρινών εκπτώσεων, με έξι στα δέκα από τα καταστήματα να αναμένεται να μείνουν κλειστά.

Συγκεκριμένα, το 63% των εμπορικών συλλογών της Ελλάδας θα απέχουν από το άνοιγμα των καταστημάτων, την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχει στην διάθεση της η ΕΣΕΕ και συγκεκριμένα από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Υπενθυμίζεται πως τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013.

Υπογραμμίζεται, δε, πως δεδομένων των όσων έχουν αποφασιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, τις Περιφέρειες, την ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους, εναπόκειται στους τελευταίους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι κατά την Κυριακή.

Η ΕΣΕΕ παραπέμπει αναφορικά με το εάν το «πείραμα» της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει θετικό ή μηδενικό άθροισμα στα τελικά στοιχεία, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη σημειώνει αναφορικά με την απόφαση των εμποροϋπαλλήλων να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ότι «πάντα σέβεται το δικαίωμα της απεργίας».

«Αυτό που μένει να δούμε είναι τόσο εάν κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας η εμπορική κίνηση των καταστημάτων θα ανταποκριθεί στις αναμενόμενες προσδοκίες όσο και εάν τελικά στις 9 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα από το πρώτο ημερολογιακό 10ήμερο των μίνι εκπτώσεων θα είναι ικανοποιητικά για τους συναδέλφους επιχειρηματίες», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως για την προσεχή Κυριακή ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00, όταν το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Παράλληλα, αύριο, 1η Νοεμβρίου 2013 ξεκινά η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013.

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου 4177/2013 αυτή θα είναι η πρώτη εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων «mid-season sales» και υπενθυμίζει σε εμπόρους και καταναλωτές ότι κατά τον νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις επιτρέπονται πλέον τέσσερις φορές το χρόνο, ως εξής:

- Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

- Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2013 και θα λήγει 10 Νοεμβρίου -και όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι οι προσφορές επιτρέπονται κανονικά, κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, όπως άλλωστε ίσχυε μετά την τροποποίηση του ν. 3769/2009. Αυτό που απαγορεύεται είναι η ανακοίνωση προς το κοινό και η αναγγελία εκπτώσεων με οποιοδήποτε τρόπο, διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

ΓΣΕΕ: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων»

Την ανάκληση του μέτρου για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων ζητεί από την κυβέρνηση η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), εν όψει της εφαρμογής του την ερχόμενη Κυριακή, υποστηρίζοντας πως το μέτρο είναι «καταστροφικό» και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση «υιοθετεί τις εντολές των δανειστών στέλνοντας στον Καιάδα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή έχει φέρει έντονες αντιδράσεις, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων να έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.


«Αν για την Κυβέρνηση το λουκέτο στα καταστήματα οφείλεται στην έλλειψη χρόνου από την πλευρά των καταναλωτών, αρνείται για ακόμη μια φορά να δει την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη: από μια χώρα με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, μια κοινωνία εξαθλιωμένη από τα χαράτσια και την φοροεισπρακτική πολιτική της και καταναλωτές που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες τους», σημειώνει η ΓΣΕΕ.

«Μια τέτοια κίνηση το μόνο που θα επιφέρει είναι να ανακατανείμει τον τζίρο προς όφελος των ολίγων και των ισχυρών, να αυξήσει τα λουκέτα στο μικρομεσαίο εμπόριο και να οδηγήσει στην ανεργία ακόμη περισσότερους εμποροϋπαλλήλους», συμπληρώνει.

«Βουτιά» 7,8% του όγκου πωλήσεων στο λιανικό τον Αύγουστο

Περαιτέρω μείωση κατά 7,8% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Αύγουστο φέτος, παρά τις μειώσεις των τιμών και τις προσφορές για την προσέλκυση πελατών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με εξαίρεση τις πωλήσεις καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, στις οποίες ουδεμία μεταβολή σημειώθηκε σε σύγκριση με τον Αύγουστο πέρυσι (λόγω και των μετακινήσεων για τις θερινές διακοπές), ο τζίρος μειώθηκε σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων.

Ειδικότερα, πτώση του όγκου των πωλήσεων καταγράφηκε σε πολυκαταστήματα (28,8%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (18,2%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,9%), τρόφιμα - ποτά - καπνό (6,1%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (6,1%), ένδυση-υπόδηση (5,2%) και βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (3%).

Διαβάστε επίσης Πρόταση για μισθό 751 ευρώ στους εργαζομένους στο εμπόριο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013, 12:53

«Πρεμιέρα» για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013, 16:29

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα