Κύμα αλλαγών σε συντάξεις και επιδόματα

Ενοποιήσεις ταμείων, κατάργηση αναπηρικών συντάξεων, καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για τις παροχές σε αναπήρους και επέκταση του βοηθήματος σε μακροχρόνια ανέργους είναι ορισμένες μόνο από τις… λύσεις που προτείνει με έκθεσή του ο ΟΟΣΑ για το πολύπαθο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μελέτης προτείνεται μεταξύ άλλων:

- Αντικατάσταση των παροχών (συντάξεις και επιδόματα) σε 500.000 αναπήρους από ένα νέο επίδομα, που δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ και θα δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αναπηρικές συντάξεις θα καταργηθούν και το επίδομα θα δικαιούνται μόνο όσοι είναι ανίκανοι για εργασία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

- Διατήρηση μόνο τριών ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και υπαγωγή όλων των φορέων υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ. Σκοπός αυτής της πρότασης είναι να καταργηθούν οι διαφορετικές ρυθμίσεις στα ταμεία, διαδικασία που θα οδηγήσει σε «εξίσωση» εισφορών και παροχών. Μια από τις προτάσεις είναι η συγχώνευση του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του ΙΚΑ ή τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ. Ουσιαστικά το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων: ΙΚΑ (μισθωτοί), ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), ΟΓΑ (αγρότες).

- Επέκταση της οικονομικής βοήθειας προς τους μακροχρόνια ανέργους με την καταβολή επιδόματος, συνολικού ύψους μέχρι 200 ευρώ, το οποίο θα δίνεται σε όσους το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το ποσό του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

- Ενοποίηση οικογενειακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά κριτήρια. Οι παροχές του ΟΓΑ και του ΟΑΕΔ μπαίνουν στο στόχαστρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα